14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων την Τρίτη ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Ημερομηνία:

Την Τρίτη 03/05/2022 στις 12:00, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. κ. Ευγένιος θα επισκεφθεί τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, όπου θα ξεναγηθεί στην έκθεση “Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη”.

Τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης θα υποδεχθεί στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Σπάνια έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, λιθογραφίες και σχέδια, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις συνθέτουν την έκθεση “Θησαυροί της μετεπαναστατικής Ελλάδας – Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη”. Πρόκειται για υλικό που προέρχεται από την πλούσια ιδιωτική συλλογή του ζεύγους Κρασάκη με έδρα στη Γερμανία και η οποία για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της παρουσιάζεται δημοσίως και μάλιστα στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Η έκθεση αποτελεί ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό όπου η πορσελάνη συναντά τον ορείχαλκο, το λάδι συμπορεύεται με το πενάκι, το ύφασμα “συνομιλεί” με το μέταλλο και οι δημιουργίες εικαστικών, εικονογράφων και τεχνιτών δημιουργούν τη συνολική εικόνα. Μια εικόνα που δεν εστιάζει μόνο στην Κρήτη και την εμπλοκή της στην Επανάσταση, αλλά με το περιεχόμενό της, που καλύπτει πολλές διαφορετικές πτυχές της επαναστατικής και μετεπαναστατικής περιόδου, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Aντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

Συνοδεύεται δε, από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 400 σελίδων (στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) με κείμενα της συγγραφέως Κατερίνας Σχινά, του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, του ιστορικού τέχνης και επιμελητή των συλλογών του Ελληνικού Κοινοβουλίου Θοδωρή Κουτσογιάννη και του ιστορικού-ερευνητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ