20.8 C
Chania
Wednesday, October 9, 2024

Στη Θεσσαλονίκη ο Σταθάκης: «Αξιακή η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα περιουσιακών στοιχείων»

Ημερομηνία:

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, συμμετέχοντας στην αντιπροσωπεία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που επισκέπτεται τη συμπρωτεύουσα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη ο κ. Σταθάκης μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Η εκποίηση του δημόσιου πλούτου και η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», στο αμφιθέατρο του Κήπου των Εποχών, στη Νέα Παραλία. Ο βουλευτής Χανίων αναφέρθηκε σε μια από τις βασικές παραμέτρους της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ελλάδα, τις ιδιωτικοποιήσεις, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους είναι αναποτελεσματικές και παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη δημόσια περιουσία και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Αρχικά, επεσήμανε την αδυναμία των μνημονιακών κυβερνήσεων να συγκεντρώσουν από ιδιωτικοποιήσεις τα 50 δις που προϋπολόγιζαν ως πρώτο στόχο και τελικά τα 9 δις στα οποία έχουν περιορίσει τις επιδιώξεις τους μετά από τρεις αναπροσαρμογές των σχεδίων τους, ενώ μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί μόνο 2,9 δις. Αυτή, κατά τον κ. Σταθάκη, οφείλεται στο γεγονός ότι επί κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή (1995-2008) η χώρα μας βρισκόταν σε τροχιά πλήρους φιλελευθεροποίησης και ήταν η πλέον ιδιωτικοποιημένη οικονομία Ευρώπη. Στην κυριότητα του δημοσίου παρέμειναν μόνο όσα περιουσιακά του στοιχεία δεν κατέστη εφικτό να εκποιηθούν, λόγω των αντιδράσεων της κοινωνίας ή της ίδιας της οικονομίας.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε, πως η επιλογή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα περιουσιακών στοιχείων όπως οι ΔΕΚΟ, οι υποδομές, ή ακίνητα, είναι αξιακή. Όσα περιλαμβάνονται στη δημόσια περιουσία αποτελούν κοινά αγαθά και η πρόσβαση σε αυτά συνιστά δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Είναι ο συλλογικός κοινωνικός πλούτος και η αποταμίευση του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, η βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας συνδέεται και με το όραμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου, καθώς μας παρέχει τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε συλλογικά και δημοκρατικά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Όχι σε βάρος του σκληρά δοκιμαζόμενου από τη μνημονιακή πολιτική ιδιωτικού τομέα, αλλά με επιπρόσθετο στόχο τη στήριξη κι ενίσχυσή του μέσω της θέσπισης ενός νέου σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου.

Ο βουλευτής Χανίων σημείωσε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της παραγωγής των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων και των κομβικών υποδομών, με την εισαγωγή κριτηρίων κοινωνικής ανταποδοτικότητας, ενώ χαρακτήρισε τα ακίνητα του δημοσίου μοχλό εξορθολογισμού της λειτουργίας του. «Η εναρμόνιση των στεγαστικών αναγκών και του κτιριακού αποθέματος του δημοσίου αποτελεί έναν εύκολο τρόπο εξοικονόμησης πόρων, αφού θα ελαχιστοποιηθούν οι μισθώσεις ακινήτων», ανέφερε. Επίσης, επεσήμανε τη δυνατότητα χρησιμοποίησης τμήματος της δημόσιας περιουσίας για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, ως χώρου εκκόλαψης, στέγασης και στήριξης νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων εγκάρσια σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Τέλος, ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε την πρόθεση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να δημιουργήσει ένα ταμείο στο οποίο θα εισρέουν χρήματα όχι από την εκποίηση αλλά από τη μίσθωση δημοσίων ακινήτων (κυρίως μικρών, μη αξιοποιημένων). Τα έσοδα αυτά θα διατίθενται για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, κατέληξε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ