21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στη μάχη του κορωνοϊού το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ημερομηνία:

Αποτελεί το κέντρο σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κρήτη και μέχρι σήμερα από τα 685 δείγματα που έχει εξετάσει, έχει εντοπίσει σε επίπεδο Περιφέρειας, 13 θετικά. Ο λόγος για το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης το οποίο λειτουργεί από την ίδρυση της σχολής και μπήκε στην διαγνωστική μάχη του κορωνοϊού σχεδόν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας

Όπως δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του εργαστηρίου, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δ.Σ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος: «όταν με την έναρξη της πανδημίας ερωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να συνδράμουμε, απαντήσαμε θετικά και ήμασταν έτοιμοι από την πρώτη στιγμή. Οι εγκαταστάσεις του εργαστηρίου βρίσκονται μέσα στο Πανεπιστήμιο και ο Κοσμήτορας Σχολής, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης, μερίμνησε για τη βέλτιστη λειτουργία του. Όταν αυτό μπήκε στη διαγνωστική μάχη του κορωνοϊού, εξοπλίστηκε επιπλέον με καινούργια μηχανήματα, με αυτόματους αναλυτές για να συντομεύσουν οι διαδικασίες και έχει τύχει της αρωγής της διοικήτριας της ΥΠΕ Κρήτης, του Πανεπιστημιακού Νοσκομείου και της Περιφέρειας».

Στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, φτάνουν δείγματα απ’ όλη την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και το αποτέλεσμα για το αν είναι ή όχι θετικά, είναι γνωστό σε τέσσερις ώρες.

«Αυτό βοήθησε ώστε να μπορούμε σε επίπεδο Κρήτης να έχουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα αποτελέσματα για τα θετικά ή μη κρούσματα. Εκτός από το πρώτο αρνητικό δείγμα που έφυγε για το ΠΑΣΤΕΡ και το αποτέλεσμα έφτασε σε ενάμιση περίπου 24ωρο, όλα τα υπόλοιπα κρούσματα έχουν εξεταστεί από το Εργαστήριο μας και η ταχύτητα των αποτελεσμάτων δίνει τη δυνατότητα για σωστή διαχείριση του ασθενούς αλλά και των ΤΕΠ, όπου σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, παραμένουν οι ασθενείς μέχρι να διαπιστωθεί αν είναι θετικοί ή όχι. Το εργαστήριο και οι χρόνοι που διασφαλίζει, δίνουν μια λύση, αν σκεφτεί κανείς ακόμη και το πόσες φορές θα μπει μέσα στο θάλαμο γιατρός ή νοσηλευτής για τη φροντίδα ή θεραπεία του ασθενούς, αλλά μέχρι και το κόστος το οποίο περιορίζεται καθώς κάθε φορά χρειάζεται ειδική στολή και αναλώσιμα» πρόσθεσε ο κ. Σουρβίνος,

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες, όπως χαρακτήρισε, στιγμές που βιώνουμε, διευκρινίζοντας ότι είναι μια δοκιμασία και ένας μαραθώνιος για όλους, ιδιαίτερα για το Εργαστήριο που αποτελεί κέντρο για όλη την Κρήτη.

«Νομίζω ότι μέσα από αυτή την εμπειρία, θα αναδειχθεί ότι ακόμη και ένα Περιφερειακό Πανεπιστημιακό εργαστήριο, με τη σωστή οργάνωση και την υποστήριξη που λάβαμε, μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, στο μέτρο που του αναλογεί και σαφέστατα θα πρέπει όταν θα περάσει όλο αυτό, να παραμείνει ενεργό και να αξιοποιηθεί και σε άλλου είδους θέματα δημόσιας υγείας ιογενών λοιμώξεων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...