21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Στη Ρουάντα θα στέλνει ο Τζόνσον τους μετανάστες – Έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία

Ημερομηνία:

Οι οικονομικοί μετανάστες που φτάνουν παράνομα στη Βρετανία θα στερούνται ασύλου, θα κρατούνται σε στρατόπεδο και θα στέλνονται χωρίς δικαίωμα επιστροφής στη Ρουάντα. Το σχέδιο αυτό παρουσίασε σήμερα Πέμπτη (14/4) ο Μπόρις Τζόνσον έπειτα από συμφωνία ύψους 120 εκατομμυρίων λιρών με τη Ρουάντα.

Όπως μετέδωσε η Daily Mail, σε μια ομιλία του ο Μπόρις Τζόνσον επικαλέστηκε το πνεύμα του Brexit για να υποστηρίξει το σχέδιο, λέγοντας: «Ο βρετανικός λαός ψήφισε πολλαπλά για τον έλεγχο των συνόρων μας».

Όπως σημείωσε, ενώ η συμπόνια του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να είναι αμέτρητη, η ικανότητα της χώρας να φιλοξενεί ανθρώπους δεν είναι, προσθέτοντας ότι: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον Βρετανό φορολογούμενο να δώσει λευκή επιταγή».

Ωστόσο, ο Τζόνσον ήδη δέχεται κριτική για το κόστος του προγράμματος – το οποίο οι επικριτές του είπαν ότι θα μπορούσε να φτάσει σε 1,4 δισ. λίρες, επισημαίνοντας και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρουάντα.

Η Ρουάντα είναι περισσότερο γνωστή στη Δύση για τη γενοκτονία το 1994 που άφησε νεκρούς έως και 800.000 ανθρώπους Τούτσι και εξακολουθεί να έχει ζητήματα όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επισημάνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για «αναγκαστικές εξαφανίσεις, καταγγελίες για βασανιστήρια και υπερβολική χρήση βίας». Μόλις προ ημερών, αυτόν το μήνα, ο υπουργός Μετανάστευσης, Λόρδος Χάρινγκτον είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» να σταλούν εκεί μετανάστες.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης ότι το Βασιλικό Ναυτικό θα επιστρατευτεί για να ηγηθεί των προσπαθειών για να εμποδιστούν μικρά σκάφη να διασχίζουν τη Μάγχη. Θα διατεθούν επτά πλοία, συμπεριλαμβανομένου του HMS Tyne και άλλα μικρότερα, ένα ελικόπτερο και drones.

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη σήμερα, με γυναίκες, παιδιά και άνδρες να βγήκαν στην ξηρά στο Ντόβερ του Κεντ.

Θα οδηγούνται σε κέντρα κράτησης

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, όλοι οι ενήλικες που φτάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αξιολογούνται και εάν θεωρούνται ότι είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες που έρχονται από χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο, θα οδηγούνται σε κέντρο κράτησης στο βόρειο Γιορκσάιρ. Στη συνέχεια θα τους δοθεί ειδοποίηση πέντε ημερών ότι πρόκειται να μεταφερθούν στη Ρουάντα.

Μόλις βρεθούν στη Ρουάντα, δεν θα βρίσκονται πλέον στη δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν θα υπόκεινται στους κανόνες της χώρας για τους πρόσφυγες και δεν θα έχουν δικαίωμα επιστροφής στη Βρετανία.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ μετέβη χθες Τετάρτη (13/4) στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι και πρόκειται να υπογράψει πενταετή συμφωνία.

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συμφωνία θα αποτρέψει χιλιάδες μετανάστες να διασχίσουν τη Μάγχη με λέμβους.

Σφοδρές αντιδράσεις για το σχέδιο Τζόνσον

"google ad"

Ωστόσο, ο Enver Solomon, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι τα σχέδια αυτά είναι «σκληρά και άσχημα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραπαίει από τη μια απάνθρωπη πολιτική στην άλλη».

«Το να μεταχειρίζεσαι τους ανθρώπους σαν να αποτελούν ένα φορτίο, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του στρατού για να απωθήσεις ευάλωτους ανθρώπους που έχουν ήδη υποστεί ακραίο ανθρώπινο πόνο και να τους εκδιώκεις σε κέντρα στη Ρουάντα, μια χώρα με αμφισβητήσιμες επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι επικίνδυνο, σκληρό και απάνθρωπο».

Οι πολιτικές «θα κάνουν λίγα για να αποτρέψουν τους απελπισμένους ανθρώπους από το να αναζητήσουν προστασία, ούτε θα σταματήσουν τους λαθρέμπορους, αλλά θα οδηγήσουν μόνο σε περισσότερο ανθρώπινο πόνο, χάος αλλά και τεράστιο κόστος για το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Εργατικοί και οι επικριτές των Τόρις του κ. Τζόνσονμίλησαν για δαπανηρή απόφαση προκειμένου να ξεφύγει ο Τζόνσον από την επικαιρότητα που κυριαρχεί το Partygate.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Keir Starmer χαρακτήρισε το σχέδιο «ανεφάρμοστο» και «εκβιαστικό». Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε: «Νομίζω ότι πρέπει να δούμε αυτά τα σχέδια ως προς αυτό που είναι. Είναι μια απελπισμένη ανακοίνωση ενός Πρωθυπουργού που θέλει απλώς να αποσπάσει την προσοχή από την παραβίαση του νόμου».

Αλλάζει ατζέντα λόγω Partygate

Ο Sir David Normington, ο οποίος ήταν ο ανώτατος δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Εσωτερικών από το 2005 έως το 2011, είπε στο BBC Newsnight ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι «απάνθρωπο, είναι ηθικά κατακριτέο, είναι πιθανώς παράνομο και μπορεί κάλλιστα να είναι ανεφάρμοστο».

Ο συντηρητικός πρώην υπουργός Άντριου Μίτσελ τόνισε ότι η στέγαση των αιτούντων άσυλο στο ξενοδοχείο Ritz θα ήταν φθηνότερη από την υπεράκτια μεταφορά τους, υποστηρίζοντας ότι το κόστος για τον Βρετανό φορολογούμενο θα είναι 2 εκατομμύρια λίρες ανά άτομο, ετησίως.

Και ο πρώην υπουργός Άμυνας Tobias Ellwood σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή Today του Radio 4: «Προσπαθεί να κάνει μια ανακοίνωση σήμερα για τη μετανάστευση, και όλα αυτά αποτελούν μια τεράστια απόσπαση της προσοχής (από το Partygate). Δεν φεύγει».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Δήμαρχο Χανίων ο Γιώργος Κουμεντάκης

Τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη,...

Σύσκεψη στον Δήμο Αποκόρωνα για την ΜΠΕ Γραμμής Μεταφοράς 150kV Χανιά-Δαμάστα

Σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Αποκόρωνα Χαράλαμπο Κουκιανάκη τη...