Απάντηση Κομισιόν στον Νίκο Χουντή
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει η Κομισιόν το αίτημα για ανάδειξη του ποιοτικού ελαιολάδου στους χώρους εστίασης, μέσω της υποχρέωσης των τελευταίων να σερβίρουν ελαιόλαδο τυποποιημένο, με την υποχρεωτική αναγραφή των στοιχείων που προσδιορίζουν την ποιότητα και τη γνησιότητά του.Αυτό προκύπτει από την κοινή απάντηση του ευρωπαίου Επίτροπου για τη Γεωργία και την Ανάπτυξη της Υπαίθρου, Dacian Ciolos, σε σειρά ερωτήσεων ευρωπαίων ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονταν για την απόσυρση σχετικής τροποποίησης του Κανονισμού για τα πρότυπα εμπορίας ελαιολάδου, στόχοι της οποίας, μεταξύ άλλων, ήταν «η προστασία και ενημέρωση του καταναλωτή» αλλά και η «διασφάλιση της ποιότητας και γνησιότητας του παρεχόμενου στους καταναλωτές, ελαιολάδου».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ciolos, με την απάντησή του, αρχικά επιβεβαίωσε ότι, η επίμαχη τροποποίηση αποσύρθηκε διότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της 22/5/2013, «δεν έλαβε την στήριξη της ειδικής πλειοψηφίας των μελών», δηλαδή της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου, της Δανίας, της Βουλγαρίας, και της Εσθονίας και συνεχίζοντας την απάντησή του, απέρριψε ουσιαστικά το αίτημα των ευρωπαίων ευρωβουλευτών για ανάκληση της απόσυρσής της παραπέμποντας το θέμα στο αόριστο μέλλον και διευκρινίζοντας ότι: «Τους προσεχείς μήνες, η Επιτροπή θα ξαναρχίσει τις εργασίες της προκειμένου να διευκρινισθεί εάν πρέπει να αναληφθούν δράσεις (!!!) σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στον ελαιοκομικό τομέα».