Η Κρήτη είναι ανάμεσα στις περιοχές που εμφανίζουν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκονται οι Ήπειρος, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Δυτική Μακεδονία.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περιφέρειες αυτές είναι από τις πλέον φτωχές και έχει καταγραφεί μεγάλη μείωση των εισοδημάτων.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αυτή η διάσχιση μπορεί να αποδοθεί είτε σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, είτε στα χαλαρά κριτήρια με τα οποία έδιναν δάνεια οι Τράπεζες τις ημέρες της ευφορίας ή στο γεγονός ότι οι πιο εύπορες περιοχές μπορεί να υπερτίμησαν τις δυνατότητές τους και διαμόρφωσαν ένα επίπεδο ζωής που δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν.
Άλλες περιοχές με πολύ υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, αλλά και η Θεσσαλία.
Το δημοσίευμα επικαλείται τραπεζικές πηγές που σημειώνουν ότι τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν πολλά δάνεια στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της Πολιτείας για τους σεισμόπληκτους, τα οποία βρέθηκαν από νωρίς σε καθεστώς οριακής καθυστέρησης.
Στη Θεσσαλία, το μεγάλο ποσοστό των «κόκκινων» δανείων αφορά σε αγρότες και σε νοικοκυριά.
Αίσθηση πάντως προκαλούν οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων στις τουριστικές περιοχές παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια κινείται σε ύψη ρεκόρ
Πώς κατανέμονται τα «κόκκινα» δάνεια ανά περιοχή
Πελοπόννησος 46%
Κρήτη 45%
Αν. Μακεδονία 45%
Δωδεκάνησα 44%
Ιόνια νησιά 43%
Στερεά Ελλάδα 43%
Θεσσαλία 42%
Δυτ. Μακεδονία 34%
Ήπειρος 33%
Βόρειο Αιγαίο 32%
newsbomb.gr