14.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Στις 30 Ιουνίου θα πληρωθούν (;) οι δόσεις στο ΔΝΤ – Ενοχλημένη η Λαγκάρντ

Ημερομηνία:

Πηγές του Μαξίμου επιβεβαιώνουν την πληροφορία ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά τη συγχώνευση των δόσεων που πρέπει να πληρωθούν προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μία. Το αίτημα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχει σταλεί από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, το Ταμείο ανακοίνωσε πως κάνει δεκτό το ελληνικό αίτημα, καθώς από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, υπάρχει σχετική απόφαση που το επιτρέπει. Ο κ. Ράις, τόνισε ότι οι τέσσερις δόσεις ενοποιούνται και η νέα ημερομηνία αποπληρωμής είναι πλέον η 30ή Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε το σχετικό αίτημα στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, έπειτα από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Η χώρα μας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν θα πληρώσει την πρώτη δόση του μήνα – ύψους 300 εκατ. ευρώ – που θα έπρεπε να καταβληθεί αύριο Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιούνιο, πρέπει να πληρωθούν:

•    298 εκατομμύρια ευρώ αύριο 05/06
•    336 εκατομμύρια ευρώ στις 12/06
•    560 εκατομμύρια ευρώ στις 16/06  και
•    336 εκατομμύρια ευρώ στις 19/06
Το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 1,53 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιβεβαίωση από ΔΝΤ

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το Ταμείο ότι σχεδιάζουν να ενοποιήσουν τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου σε μία, η οποία τώρα ορίζεται για τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με απόφαση της δεκαετίας του 1970 από το Εκτελεστικό Συμβούλιο, οι χώρες – μέλη μπορούν να ζητήσουν την ενοποίηση περισσότερων πληρωμών ενός μήνα σε μία (δεν υπολογίζονται οι πληρωμές τόκων). Η απόφαση είχε σκοπό να διευκολύνει τις πολλαπλές πληρωμές σε μικρό χρονικό διάστημα».

“Ενοχλήθηκε” η Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της με το ελληνικό αίτημα για ομαδοποίηση των δόσεων του Ιουνίου και την αποπληρώμη τους στις 30 του μηνός.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, δεν άρεσε στους αξιωματούχους του Ταμείου η απόφαση να μην πληρωθεί την Παρασκευή η δόση των 300 εκ. ευρώ.

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...