16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Στις 30 Νοεμβρίου στη Βουλή η πρόταση εξεταστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το Μνημόνιο

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανακοίνωσε σήμερα ότι στις 30 Νοεμβρίου θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση που έχουν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε σχέση με την υπογραφή από τη χώρα των Μνημονίων 1 και 2.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει «γιατί, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωνε η ελληνική οικονομία από το 1994, όταν συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο σχεδιαζόμενο νόμισμα, έως το 2007, πριν απ’ το ξέσπασμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε ως ποσοστό του AE Π, αλλά παρουσίαζε αυξητικές τάσεις».

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας «θα πρέπει να διευκρινιστούν πρωτίστως οι λόγοι, για τους οποίους οι διάφορες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησαν μια πολιτική περιορισμού των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου, με στοχευμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των υψηλών εισοδημάτων, επέτρεψαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή των αντίστοιχων κοινωνικών μερίδων και δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες τόσο του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου όσο και του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και κάθε άλλου ενεχομένου και συμπράξαντος προσώπου για τη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής του Μνημονίου 1 και την αποδοχή των συγκεκριμένων όρων του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, που δεν περιλάμβανε βεβαίως αυτά που κατείχε η ΕΚΤ, τη στιγμή που γνώριζαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Ρουμελιώτη, ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι καταδικασμένο σε αποτυχία (…).

Η πρόταση εκτιμάται ότι θα απορριφθεί καθώς όλα δείχνουν ότι εκτός από το ΠΑΣΟΚ δεν θα την υπερψηφίσει ούτε η Νέα Δημοκρατία καθώς στο σκεπτικό του αιτήματος περιέχονται και σαφείς αναφορές κατά προηγουμένων κυβερνήσεων και ειδικά της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Βεβαίως είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Νέα Δημοκρατία θα δεχθεί πίεση από την αντιπολίτευση καθώς αποτελούσε και δική της παλαιότερη δέσμευση ότι θα πρέπει να διερευνηθούν ευθύνες για την προσφυγή της χώρας στην Τρόικα

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ πάντως, με την κατάθεση της σχετικής πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει λόγος για «πράξη προσβολής της κρίσης του ελληνικού λαού και των θεσμών», με επιχειρηματολογία, η βασισμένη στη δημαγωγία, την ισοπέδωση, τον λαϊκισμό και τη συνωμοσιολογία που απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου».

Πηγή : iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...