14.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Στον «αέρα» η φοιτητική στέγη – «Ξεκρέμαστοι» εκατοντάδες φοιτητές σε όλη την Κρήτη

Ημερομηνία:

Σε απόγνωση βρίσκονται από την αρχή της ακαδημαϊκής περιόδου εκατοντάδες -οικονομικά αδύναμοι- φοιτητές στην Κρήτη, καθώς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αιτήματά τους για δωρεάν στέγαση.

Ενδεικτικά το πανεπιστήμιο Κρήτης -που αριθμεί περίπου 18.000 φοιτητές σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο- μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μόλις 300 φοιτητών για δωρεάν στέγαση στις εστίες του!

Η πρυτανική αρχή έχει ήδη ζητήσει χείρα βοηθείας από τους τοπικούς φορείς για την εξεύρεση στέγης, ενώ εξίσου απελπιστική είναι η κατάσταση και στο ΤΕΙ Κρήτης στα Χανιά, αλλά και στο Πολυτεχνείο…

Κάτι παραπάνω από επιτακτική χαρακτηρίζεται πλέον η ανάγκη κατασκευής νέων φοιτητικών εστιών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης.

Στα χρόνια της κρίσης, λένε ακαδημαϊκοί κύκλοι, οι αιτήσεις των φοιτητών για δωρεάν στέγαση διπλασιάστηκαν, με συνέπεια οι υπάρχοντες χώροι να μην επαρκούν.

Το πανεπιστήμιο Κρήτης για παράδειγμα, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, που ο πληθυσμός του φτάνει τους 18.000 φοιτητές, μπορεί να εξασφαλίσει δωρεάν διαμονή μόλις για 300 άτομα!

Στο Ρέθυμνο, το πανεπιστήμιο διαθέτει δύο χώρους για δωρεάν στέγαση φοιτητών. Ο πρώτος είναι η φοιτητική κατοικία στου Γάλλου, όπου στεγάζονται περίπου 220 φοιτητές και ο δεύτερος το ΞΕΝΙΑ, όπου στα 31 δωμάτιά του διαμένουν άλλοι 80 φοιτητές.

Ο αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας του πανεπιστήμιου Κρήτης, μιλώντας στη «Ν.Τ.» δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έκταση που έχει πάρει το πρόβλημα, ενώ δήλωσε πως η συνεργασία με τους φορείς του Ρεθύμνου και δει με τον δήμο και την τοπική εκκλησία, είναι πλέον μονόδρομος.

Σκηνικό απελπισίας όμως και στα Χανιά. Ήδη 16 φοιτητές του τοπικού παραρτήματος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, έχουν μείνει άστεγοι παρά το ότι με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, δικαιούνται δωρεάν στέγαση. Τα παιδιά αυτά είναι αναγκασμένα να ζουν από δω και από κει.

Και ενώ οι φοιτητές του ΤΕΙ στα Χανιά απειλούν με κατάληψη του ιδρύματος εάν δεν λυθεί το πρόβλημα, εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση για τους φοιτητές του πολυτεχνείου Κρήτης.

Και ενώ στα Χανιά έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων εστιών, στο Ρέθυμνο δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο…

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=DRMhMWnkzIA”]

neatv.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες δεν είναι “εγκληματική οργάνωση”

Η κυβέρνηση συκοφαντεί τους παραγωγούς για να κρύψει την...

Όταν το Παρελθόν Ζητάει Δικαιοσύνη

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος και...

Χανιά: Σύροι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο από την πτώση του Άσαντ | Φωτός

Σε κλίμα συγκίνησης η συριακή κοινότητα των Χανίων συγκεντρώθηκε...