22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Στον αείμνηστο Καθηγητή Δημήτριο Τριχόπουλο το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του ΙΤΕ

Ημερομηνία:

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, η 24η τελετή απονομής του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού.

Το Βραβείο απενεμήθη από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια στον άρτι εκλιπόντα Καθηγητή Επιδημιολογίας και Πρόληψης Καρκίνου του Πανεπιστημίου Harvard, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκό, Δημήτριο Τριχόπουλο και το παρέλαβε η σύζυγός του Καθηγήτρια κ. Αντωνία Τριχοπούλου. Την τελετή άνοιξε ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείου, ενώ ο Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του ΙΤΕ κ. Βασίλειος Δουγαλής μίλησε για το ιστορικό του Βραβείου.

Τον έπαινο και το έργο του τιμηθέντος παρουσίασε ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Ε. Μαχαίρας, ενώ ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Χαράλαμπος Σπ. Ρούσσος, μίλησε για την προσωπικότητα του Δημήτριου Τριχόπουλου και για τις αναμνήσεις του από τη μακρά γνωριμία τους. Την αίθουσα συγκίνησε η παρουσίαση αποσπασμάτων από την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Δημήτριου Τριχόπουλου.

Στην τελετή παρευρέθησαν οι τέως Πρόεδροι της Βουλής, κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και κ. Δ. Σιούφας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Αθ. Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρ. Βασιλάκος, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Χ. Παπανικολάου, Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Βουλευτές, Εκπρόσωποι Κομμάτων και τέως Υπουργοί, Ακαδημαϊκοί και Πανεπιστημιακοί, και πλήθος συναδέλφων και μαθητών του Δημήτριου Τριχόπουλου.

Φέτος συμπληρώνονται είκοσι τέσσερα χρόνια από τότε που το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, έναν θεσμό που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και αφοσίωση στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία. Η επιλογή του αείμνηστου Δημήτριου Τριχόπουλου έγινε πολύ πριν από την αιφνίδια ασθένεια και τον αδόκητο θάνατό του.

Ο Δημήτριος Τριχόπουλος αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας και Ακαδημαϊκής Αριστείας, στήριξε την πρόοδο πολλών δεκάδων νέων επιστημόνων διαβλέποντας τις ικανότητές τους, συνέβαλε με τις διαλέξεις και τις συνεντεύξεις του στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινού με στόχο τη διαμόρφωση στάσης ζωής και συμπεριφοράς για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, και τίμησε την πατρίδα του όσο ελάχιστοι άλλοι με το επιστημονικό έργο και τις πρωτότυπες δημοσιεύσεις του, η σημασία των οποίων έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως.

Η μετά θάνατον τιμή στον αείμνηστο δάσκαλο και ερευνητή Τριχόπουλο σε μια περίοδο που τα ελληνικά πανεπιστήμια περνούν μιαν άνευ προηγουμένου κρίση, αντανακλά και στους αλησμόνητους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Ξανθόπουλο και Στέφανο Πνευματικό, εμπνευσμένους δασκάλους και λαμπρούς επιστήμονες, που δολοφονήθηκαν το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 1990, την ώρα που δίδασκαν ένα προχωρημένο μεταπτυχιακό σεμινάριο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...