Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, η 24η τελετή απονομής του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού.
Το Βραβείο απενεμήθη από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια στον άρτι εκλιπόντα Καθηγητή Επιδημιολογίας και Πρόληψης Καρκίνου του Πανεπιστημίου Harvard, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκό, Δημήτριο Τριχόπουλο και το παρέλαβε η σύζυγός του Καθηγήτρια κ. Αντωνία Τριχοπούλου. Την τελετή άνοιξε ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείου, ενώ ο Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του ΙΤΕ κ. Βασίλειος Δουγαλής μίλησε για το ιστορικό του Βραβείου.
Τον έπαινο και το έργο του τιμηθέντος παρουσίασε ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Ε. Μαχαίρας, ενώ ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Χαράλαμπος Σπ. Ρούσσος, μίλησε για την προσωπικότητα του Δημήτριου Τριχόπουλου και για τις αναμνήσεις του από τη μακρά γνωριμία τους. Την αίθουσα συγκίνησε η παρουσίαση αποσπασμάτων από την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Δημήτριου Τριχόπουλου.
Στην τελετή παρευρέθησαν οι τέως Πρόεδροι της Βουλής, κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και κ. Δ. Σιούφας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Αθ. Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρ. Βασιλάκος, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Χ. Παπανικολάου, Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Βουλευτές, Εκπρόσωποι Κομμάτων και τέως Υπουργοί, Ακαδημαϊκοί και Πανεπιστημιακοί, και πλήθος συναδέλφων και μαθητών του Δημήτριου Τριχόπουλου.
Φέτος συμπληρώνονται είκοσι τέσσερα χρόνια από τότε που το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, έναν θεσμό που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και αφοσίωση στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία. Η επιλογή του αείμνηστου Δημήτριου Τριχόπουλου έγινε πολύ πριν από την αιφνίδια ασθένεια και τον αδόκητο θάνατό του.
Ο Δημήτριος Τριχόπουλος αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας και Ακαδημαϊκής Αριστείας, στήριξε την πρόοδο πολλών δεκάδων νέων επιστημόνων διαβλέποντας τις ικανότητές τους, συνέβαλε με τις διαλέξεις και τις συνεντεύξεις του στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινού με στόχο τη διαμόρφωση στάσης ζωής και συμπεριφοράς για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, και τίμησε την πατρίδα του όσο ελάχιστοι άλλοι με το επιστημονικό έργο και τις πρωτότυπες δημοσιεύσεις του, η σημασία των οποίων έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως.
Η μετά θάνατον τιμή στον αείμνηστο δάσκαλο και ερευνητή Τριχόπουλο σε μια περίοδο που τα ελληνικά πανεπιστήμια περνούν μιαν άνευ προηγουμένου κρίση, αντανακλά και στους αλησμόνητους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Ξανθόπουλο και Στέφανο Πνευματικό, εμπνευσμένους δασκάλους και λαμπρούς επιστήμονες, που δολοφονήθηκαν το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 1990, την ώρα που δίδασκαν ένα προχωρημένο μεταπτυχιακό σεμινάριο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως την υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, θέτοντας…
Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του κρυπτονομίσματος, του…
Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε να “εξασθενεί”, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος…
Της Ιωσηφίνας Γριβέα Ο David Lynch ήθελε να δει τις ζωγραφιές του να κινούνται. Γι’…
Στις εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» του MEGA μίλησε ο δικηγόρος του πατέρα του 22χρονου Παναγιώτη που…
Η Κρήτη ψηφίζεται από τους ταξιδιώτες ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, για…
This website uses cookies.