16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και ο ΒΟΑΚ-Έτοιμη η τροπολογία

Ημερομηνία:

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο της Βουλής η τροπολογία για την συγχώνευση του ΟΑΔΥΚ , του ΟΑΝΑΚ και της «Υποδομές Κρήτης ΑΕ» και θα είναι πλέον πραγματικότητα η δημιουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), ο οποίος θα έχει πλήρη αρμοδιότητα για όλα τα αναπτυξιακά έργα που σχετίζονται με το υδατικό δυναμικό και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό, το οποίο είχε παρουσιάσει από τις 6/9/2012 το Flashnews.gr συζητούνται σε συνάντηση που έχουν σήμερα ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Μανούσος Βολουδάκης με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Σταύρο Αρναουτάκη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η σχετική τροπολογία ήταν έτοιμη εδώ και καιρό. Όμως υπήρχε διαφωνία μεταξύ του Υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Υπ.Ανάπτυξης για το αν θα περάσει στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και ο ΒΟΑΚ.

Και επειδή και οι δύο πλευρές επέμεναν στις θέσεις τους, ζητήθηκε η διαμεσολάβηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος συνηγόρησε υπερ της….Κρήτης.

Και αυτό γιατί με το να έχει ο ΟΑΚ την αρμοδιότητα του ΒΟΑΚ ξεπερνιέται η γραφειοκρατία του υπ.Ανάπτυξης.

Δηλαδή μέχρι και σήμερα, οτιδήποτε θέλει να κάνει η ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ, πρέπει να περάσει από τα «χίλια μύρια κύματα» δύο Διευθύνσεων του Υπ.Ανάπτυξης πριν φτάσει στην πολιτική ηγεσία.

Όμως οι αποφάσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, θα απευθύνονται απευθείας στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων.

Μιλώντας στο Flashnews.gr, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Μανούσος Βολουδάκης, είπε πως το μόνο που απομένει είναι μια τελική έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να κατατεθεί η τροπολογία.

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ.Βολουδάκης είχε δηλώσει στο Flashnews.gr τα εξής :

Ασφαλώς και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συγχώνευση των ομοειδών φορέων. Αυτό γίνεται σε ολόκληρη την χώρα. Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ.Δεικτάκης, προ αρκετών ημερών έχει αναφέρει ότι ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ συγχωνεύονται με απορρόφηση του ΟΑΝΑΚ από τον ΟΑΔΥΚ. H δήλωση αυτή έγινε σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς…ήδη ετοιμάζουμε την νομοθετική ρύθμιση για αυτή την συγχώνευση. Επιπλέον είναι σωστό και σκόπιμο στο νέο σχήμα να συμπεριληφθεί και η νεοσύστατη εταιρεία Υποδομές Κρήτης ΑΕ η οποία θα μπορέσει έτσι να λειτουργήσει περισσότερο αποτελεσματικά και με εξοικονόμηση δαπανών.

Ο νέος Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης που θα συσταθεί θα ασχολείται με τις βασικές υποδομές της Κρήτης και με την διαχείριση των υδάτων, όπως είναι και σήμερα το αντικείμενο των υπο συγχώνευση Οργανισμών.”

Η προετοιμασία για την συγχώνευση των ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ είχε ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2011 με την υλοποίηση σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης , αλλά δεν προχώρησε λόγω των πολιτικών αναταράξεων.

Έτσι τώρα πλέον, στην σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προστεθεί και η νεοσύστατη εταιρεία Υποδομές Κρήτης ΑΕ.

Να σημειωθεί πως η έδρα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης θα είναι στα Χανιά, πρόεδρος θα είναι ο εκάστοτε Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τα μέλη του Δ.Σ. θα ορίζονται περίπου με το ίδιο πλαίσιο που ορίζοντο έως τώρα τα μέλη των ΟΑΔΥΚ-ΟΑΝΑΚ.

Ναπολέων Σαραντίδης
sarantidis@flashnews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...