29.8 C
Chania
Wednesday, July 3, 2024

Στον «πάγο» οι επαφές Ελλάδας – Ρωσίας για τις αγροτικές εισαγωγές

Ημερομηνία:

Αναβλήθηκε επ’ αόριστον, με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, η συνάντηση μεταξύ της ρωσικής υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου και αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας, που είχε προγραμματισθεί για χθες. Νωρίτερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η Ε.Ε θα λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα εναντίον της Μόσχας, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για περισσότερα αντίποινα της Ρωσίας.

Ενώ οι απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές, λόγω του ρωσικού εμπάργκο, υπολογίζονται από 180 έως και 406 εκατομμύρια ευρώ, ο Ν. Μηταράκης, υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά δεν είναι σημαντικές «εφόσον το ποσοστό των προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία, φτάνει το 1,5%».

Από την αρχή της ουκρανικής κρίσης η Ελλάδα στόχευσε να μην πληγεί η Ελλάδα από τις ρωσικές κυρώσεις, ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκαϊ, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική διπλωματία είναι σε απευθείας σύνδεση με τη ρωσική. Λίγο αργότερα, αναβλήθηκε η συνάντηση της ρωσικής υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου και της αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας.

Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα για τα φορτία φρούτων από τη Ελλάδα προς τη Ρωσία, φορτία στα όποια είχαν εντοπισθεί «παράσιτα καραντίνας».

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι, αν και είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τις Βρυξέλλες για τις πιθανές επιπτώσεις, η αντίδραση των αρμοδίων δεν ήταν δεόντως γρήγορη.

Παράλληλα, ο Ν. Μηταράκης, σημείωσε την πρόθεση των Βρυξελλών να προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καθώς το ρωσικό εμπάργκο παραβιάζει τις διεθνείς εμπορικές συνθήκες. Είπε ακόμα ότι η Αθήνα είναι πιθανό να προσφύγει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να αποζημιωθούν οι κλάδοι που θα πληγούν δυσανάλογα. Τέλος, σημείωσε ότι «μπορεί να αποβεί θετική για την Ελλάδα η ιστορία με τις πτωχεύσεις των ρωσικών τουριστικών γραφείων», με την έννοια ότι η φιλοξενία που προσέφερε η χώρα στους ρώσους τουρίστες στέλνει ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα σέβεται τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό,  δεν παρατηρείται κανένα πρόβλημα με τις εξαγωγές κομπόστας ελληνικής παραγωγής προς τη Ρωσία, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν εντάσσεται σε αυτά στα οποία έχει επιβληθεί εμπάργκο από τη ρωσική κυβέρνηση. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κ. Αποστόλου, ο κωδικός 0811, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ελληνικών προϊόντων («Καρποί και φρούτα, που έχουν ή όχι υποστεί θερμική επεξεργασία σε βραστό νερό ή ατμό, κατεψυγμένα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών»), τα οποία αποκλείονται για έναν χρόνο από τη ρωσική αγορά, αντιστοιχεί σε καρπούς και φρούτα νωπά, κατεψυγμένα, αφυδατωμένα και όχι σε κομπόστες και χυμούς, με κωδικούς 2008 και 2007 αντίστοιχα.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ