16.8 C
Chania
Saturday, October 26, 2024

Στον Πούτιν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ; – Οργή για το φερόμενο ταξίδι του

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την Πέμπτη για να συζητήσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι το πρώτο ταξίδι του Γκουτέρες στη Ρωσία εδώ και δύο και πλέον χρόνια, με τον ΟΗΕ να μην έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο.

Αντιθέτως, η Ουκρανία επέκρινε το φερόμενο ταξίδι, λέγοντας: «Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απέρριψε την πρόσκληση της Ουκρανίας για την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία. Αποδέχθηκε, ωστόσο, την πρόσκληση στο Καζάν από τον εγκληματία πολέμου Πούτιν».

Η συνάντηση είναι προφανώς προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Brics στην κεντρική ρωσική πόλη Καζάν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει επικρίνει στο παρελθόν τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Πούτιν τώρα «δεν προάγει την ειρήνη» και «βλάπτει τη φήμη του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη αν ο Γκουτέρες προτίθεται να ταξιδέψει στο Καζάν αργότερα αυτή την εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος δήλωσε: «Οι ανακοινώσεις για τα μελλοντικά του ταξίδια θα γίνουν αργότερα».

Η σύνοδος των Brics

Σημειώνεται πως, αυτή την εβδομάδα στην πόλη του Καζάν ο Πούτιν υποδέχεται περισσότερους από 20 αρχηγούς κρατών στη σύνοδο κορυφής των αναδυόμενων οικονομιών “Brics”. Μεταξύ των ηγετών που έχουν προσκληθεί είναι ο κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει τη σύνοδο ως ένα από τα «μεγαλύτερα σε κλίμακα γεγονότα εξωτερικής πολιτικής που έχουν γίνει ποτέ» στη Ρωσία.

Το όνομα “Brics” προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική. Η σύνοδος, που συχνά αναφέρεται ως αντίβαρο στον υπό δυτική ηγεσία κόσμο, έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Σαουδική Αραβία, επίσης, έχει προσκληθεί να συμμετάσχει.

Οι χώρες των Brics αντιπροσωπεύουν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι οικονομίες των μελών τους αξίζουν συνολικά πάνω από 28,5 εκατ. δολάρια (22 εκατ. λίρες), που αντιστοιχεί περίπου στο 28% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι άλλες 30 χώρες θέλουν να ενταχθούν στους Brics ή να επιδιώξουν στενότερους δεσμούς με τα μέλη τους.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου, που επιθυμεί να μειώσει την πίεση από τις δυτικές κυρώσεις, ελπίζει να πείσει τα μέλη των Brics να υιοθετήσουν μια εναλλακτική λύση, αντί του δολαρίου, για τις παγκόσμιες πληρωμές. «Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία συνδέονται με το διασυνοριακό εμπόριο και τις διασυνοριακές πληρωμές. Και πολλά από αυτά συνδέονται με το δολάριο ΗΠΑ» λέει στο BBC ο Chris Weafer, ιδρυτικός εταίρος της εταιρείας συμβούλων Macro-Advisory.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lonely Planet: Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

Τους 10 καλύτερους προορισμούς στην Ευρώπη για ηλιόλουστες διακοπές τον χειμώνα παρουσίασε το Lonely...

Κρήτη: Βγήκε στη σύνταξη και τώρα του αφαιρούν ένσημα επικαλούμενοι νόμο του 1920!

Δεκάδες είναι καθημερινά τα απίστευτα και τραγελαφικά που συμβαίνουν...

Απρόσμενη Στρατιωτική Συνεργασία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά

Το Ιράν σε μια τελείως μη αναμενόμενη κίνηση, ανακοίνωσε...