13.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι για την εξισωτική

Ημερομηνία:

Την Τρίτη και ώρα 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, στο κόμβο των Μουρνιών. Αιτία της συγκέντρωσης ήταν το ότι πολλοί κτηνοτρόφοι βγήκαν εκτός πληρωμής ή “πήραν ψίχουλα από την εξισωτική αποζημίωση, η οποία πιστώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, για αδικαιολόγητους λόγους”, όπως υποστηρίζουν.

Το zarpa.gr βρήκε στο σημείο της συγκέντρωσης , τον Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, Μανούσο Σταυριανουδάκη, ο οποίος είπε πως όλα αυτά που γίνονται είναι αποφάσεις σχεδιασμένες από την Ε.Ε. σε όφελος των πολυεθνικών και ότι πάνε μ΄αυτό τον τρόπο να «σκοτώσουν» τον μικρομεσαίο κτηνοτρόφο.

Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία και αποκλεισμός των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Χανιά. Αναφορικά με το μέλλον των κινητοποιήσεών τους ο κ. Σταυριανουδάκης δήλωσε ότι εάν δεν δικαιωθεί ο δίκαιος αγώνας τους, θα προχωρήσουν  δυναμικά σε νέες κινητοποιήσεις μέχρι να πάρουν όλα όσα δικαιούνται.

Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων είναι τα παρακάτω:

•Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα

•Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής  με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

•Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την  ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν η ηλεκτρονική σήμανση.

•Κανένας πλειστηριασμός μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και διαγραφή των χρεών. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

•ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

•Στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών του κράτους για προστασία του ζωικού κεφαλαίου – των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.

•Οριοθέτηση των βοσκοτόπων και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και επιδότηση  100% του κόστους μετεγκατάστασής τους , δωρεάν υποδομών ηλεκτροδότησης.

•Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

•Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.»

 zarpa.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σήμα κινδύνου» για το Νοσοκομείο Χανίων: Στη Βουλή οι δραματικές ελλείψεις από τον Π. Πολάκη

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναδεικνύει την...

Nέος πρόεδρος του Eurogroup o Κυριάκος Πιερρακάκης – Ποιος είναι ο νέος τσάρος της οικονομίας

Νέος πρόεδρος του Eurogroup εξελέγη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκος Πιερρακάκης καθώς επικράτησε...