Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Στους 247 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Ιταλία

Στους 247 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης την Τετάρτη. Αρκετοί είναι οι αγνοούμενοι, εκατοντάδες οι εκτοπισμένοι

To πρωί της Πέμπτης, ένα 24ωρο μετά τον σεισμό, οι ιταλικές αρχές Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσαν πως οι νεκροί έχουν φτάσει τους 247. Αρκετά από τα θύματα είναι παιδιά, όπως ανέφεραν.

Οι επιχειρήσεις για ανεύρευση επιζώντων συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, υπό το φως φακών -ρεύμα δεν υπάρχει σε αρκετές από τις βαρύτερα πληγείσες περιοχές- και ακόμη και με τα χέρια.

Χιλιάδες πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους

Σε χιλιάδες -τουλάχιστον 2.500, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ- φτάνουν όσοι πέρασαν τη νύχτα προς Πέμπτη έξω στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο, είτε καλυμμένοι με κουβέρτες είτε μέσα σε σκηνές. Οι συνθήκες όμως ήταν το μικρότερό τους πρόβλημα, επειδή τη νύχτα συνεχίζονταν οι μετασεισμοί, με τους ισχυρότερους να σπέρνουν ξανά πανικό.

Ο ισχυρός σεισμός, έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης, ακόμα και στη Βενετία.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν μόλις 4 χλμ

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του Αματρίτσε δήλωσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια». «Οι ζημιές είναι σοβαρές» πρόσθεσε και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, αναφέροντας ότι «μεγάλο μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια».

«Ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός που νόμιζα ότι το κρεβάτι προχωρούσε μόνο του στο δωμάτιο με εμάς επάνω του» δήλωσε στο Reuters η Λίνα Μερκατίνι από το Τσεζέλι της Ούμπρια. Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Ακουμόλι δήλωσε ότι μία τετραμελής οικογένεια είναι παγιδευμένη στα συντρίμια του σπιτιού της και ότι δεν δίνει σημεία ζωής.

«Κανένας δεν θα μείνει μόνος του», λέει ο Ρέντσι

«Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός.

«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλυτερό της πρόσωπό», πρόσθεσε ο Ρέντσι ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών. “Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωες σκάβοντας στα συντρίμμια”, δήλωσε ακόμη ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επληγησαν από τον Εγκέλαδο.

thepressproject.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εξιχνιάστηκαν 4 υποθέσεις κλοπών σε Χανιά και Ρέθυμνο – Συνελήφθησαν 5 άτομα

Πέντε άτομα, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, συνελήφθησαν κατά την επιστροφή τους στο λιμάνι του…

2 hours ago

SOS εκπέμπουν οι λιμενικοί της δυτικής Κρήτης για το μεταναστευτικό

“Δοκιμάζονται οι αντοχές μας” αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού…

2 hours ago

Τέμπη: Οι 15 τόνοι ξυλόλιο «καίνε» την κυβέρνηση – Σάλος με τα στοιχεία – σοκ που ανέδειξαν οι πραγματογνώμονες

Σάλος έχει προκληθεί από την αποκάλυψη για τη μπάλα φωτιάς που ακολούθησε της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη.…

2 hours ago

Άρθρο Β. Κοντεζάκη: Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Το όραμα καταρχήν είναι για ένα ανεξάρτητο, μαχητικό, παραγωγικό και ανοικτό στα μέλη του και…

3 hours ago

This website uses cookies.