20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Στο Δήμο Ηρακλείου στηρίζουν τους καλλιτέχνες και τον πολιτισμό, στα Χανιά βάζουν μουσική στα μεγάφωνα στην άδεια από πολίτες πόλη

Ημερομηνία:

Ο πολιτισμός έχει δεχθεί ίσως το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. Μουσικοί, ηθοποιοί, φωτογράφοι, είδαν τις δουλειές τους να ματαιώνονται, τα φώτα στις αίθουσες να σβήνουν, τους χώρους που τους φιλοξενούν να κλείνουν. Στην Ελλάδα, ελάχιστα έχουν γίνει για τη στήριξη των καλλιτεχνών τη στιγμή οπου στη Μεγάλη Βρετανία, λ.χ., τα μουσεία μόνο θα λάβουν κονδύλι 320 εκατομμυρίων ευρώ.

Και στα πλούσια από πολιτισμικές δράσεις Χανιά ελάχιστα έχουν γίνει για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού. Ο πολιτισμός στην εποχή της καραντίνας στα Χανιά συνδέθηκε με την εικόνα της άδειας από πολίτες θλιμμένης πόλης όπου από μεγάφωνα ακουγόταν χαρούμενη μουσική. Αν μη τι άλλο, μία κακή ιδέα που ούτε βοήθησε στην αναπτέρωση του ηθικού των πολιτών, ούτε βεβαίως ανέδειξε την αξία του πολιτισμού. Όμως δίπλα μας, λίγα χιλιομετρα μακριά από τα Χανιά, στο ίδιο νησί, στο Δήμο Ηρακλείου, ήδη από τον Ιούνιου έκαναν βήματα μπροστά.

Ο Δήμος Ηρακλείου πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες. Αναγνώρισε οτι ένας από τους τομείς που δέχθηκε βαρύ πληγμα ήταν ο πολιτισμός. Και αποφάσισε να κάνει κάτι ουσιαστικό για την στήριξη των καλλιτεχνών.

Αντιμετωπισαν την πραγματικότητα με την ιδρυση διαδικτυακού καναλιού το οποίο πλέον είναι πάρα πολύ πλούσιο από υψηλης ποιότητα υλικό χωρισμένο σε έξι θεματικές.

Αντιγράφουμε από το σχεδικό δελτίο τύπου για το ποιες ακριβώς ειναι οι θεματικές του καναλιού:

α.-Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη-Οι θησαυροί [Οι θησαυροί της Β.Δ.Β. επί τέλους βγαίνουν από την απομόνωση τους. Σημαντικές βιβλιοθήκες όπως του Βικέλα και του Σεφέρη, αλλά και αρχεία, όπως το οθωμανικό, το αρχείο του Φράϊμπουργκ, των εφημερίδων κ.α. θα παρουσιαστούν στο κοινό, με σχολιασμό από ειδικούς επιστήμονες. ]

β.-Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική [Αναγνώσεις Κρητών Λογοτεχνών και όχι μόνον, θα δώσουν την ευκαιρία στους τηλεθεατές του καναλιού, να γνωρίσουν κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας.]

γ.-Το κελί του καλλιτέχνη [Επισκέψεις στα εργαστήρια των εικαστικών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κρήτη, θα μας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τη δυναμική ενός κλάδου, ο οποίος έχει μακρά και ισχυρή ιστορική παράδοση στο νησί μας.]

δ.-Έλα να σου δείξω κάτι [ Ξεναγήσεις στα σημαντικά ιστορικά σημεία της πόλης και της υπαίθρου, από επαγγελματίες ξεναγούς θα μας βοηθήσουν να θυμηθούμε την ιστορία μας.]

ε.-Φώτα, αυλαία, πάμε…[ Παλαιές και νέες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις θα δημιουργήσουν ένα μικρό διαδικτυακό φεστιβάλ, σε ελεύθερο ύφος.]

στ.-Κόκκινη κλωστή δεμένη… [Μια ζώνη για τα παιδιά, με θέματα σχετικά με την μυθολογία και την παράδοση].

Στο Δήμο Ηρακλείου δεν έμειναν εκεί αλλά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισαν την στήριξη των ντόπιων καλλιτεχνών σε δικές του παραγωγές.

Όπως αναφερόταν σε ανακοινωση που δημοσιοποίησαν:

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα ακούσομε τις προτάσεις των καλλιτεχνών κάθε τομέα τέχνης, και με όλες μας τις δυνάμεις θα στηρίξουμε τον αγώνα για κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και ενίσχυση των δράσεων τους. Άλλωστε, η πόρτα της Αντιιδημαρχίας είναι πάντα ανοιχτή με ευήκοα ώτα.

"google ad"

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο καλλιτεχνικό δυναμικό για την διαρκή προσφορά του και δηλώνουμε παρόντες στις διεκδικήσεις των ανθρώπων της τέχνης για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Πλέον βρισκόμαστε στον Δεκέμβριο και στο ψηφιακό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα από πανέμορφες θεατρικές παραστάσεις σε εξαιρετικές τηλεοπτικές σκηνοθεσίες μεχρι παιδικά παραμύθια και αναγνωσεις. Αυτές είναι πραγματικές κινήσεις στήριξης του πολιτισμού που δίνουν και στους πολίτες τη δυνατότητα μέσω του πολιτισμού να βρουν θεραπεία και ανακούφιση στη δύσκολη εποχή που όλοι περνάμε.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=KZwrGXE_yZs”]

Άραγε, ο Δήμος Χανίων, έστω κι αυτή τη στιγμή, μπορεί να κάνει κάποιες κινησεις προς την κατεύθυνση που χάραξε ο Δήμος Ηρακλείου ή θα περιμένει όπως και η κυβέρνηση μας τη λύση να τη δώσει το… εμβόλιο;

Παραθέτουμε και το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζεται για τον μήνα Δεκεμβρη στο ψηφιακό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου, έτσι για να καταλαβαίνουμε πόσα δεν έχουν γίνει στα Χανιά και τι μπορεί να γίνει έστω και τώρα:

–           Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020  στις 21:15

Χειρακάκης Γεώργιος – «Στο κελί» του μαθαίνουμε πολλά από τα μυστικά της τέχνης του.

Καλλιτέχνης – Αγιογράφος – Ζώνη θέασης «Το κελί του καλλιτέχνη»

–           Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 στις 21:15

ΤΣΕΤΣΕ – CECE by Luigi Pirandello  από το θέατρο Τέσσερα

Θεατρική Παράσταση – Ζώνη θέασης «Φώτα, Αυλαία, Πάμε»

–           Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 στις 21:15

Χρήστος Μόραλης – “Η Ελληνική ροκ σκηνή μέσα από το πρίσμα της ηλεκτρονικής μουσικής”, αγαπημένα Ελληνικά ροκ/έντεχνα τραγούδια των δεκαετιών ‘80, ‘90, ‘00, διασκευασμένα με διάθεση ηλεκτρονικής μουσικής και σύγχρονου pop ήχου!

Μουσική Παραγωγή – Ζώνη θέασης «Φώτα, Αυλαία, Πάμε»

–           Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 στις 21:15

Ένα οπτικό-ακουστικό ταξίδι με τους Loopia με στοιχεία από jazz και soul με  ηχοχρώματα και αίσθηση σινεματικής μουσικής.

Οπτικό-Ακουστική Παραγωγή – Ζώνη θέασης «Φώτα, Αυλαία, Πάμε»

–           Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 στις 19:30

«Ένα παιδί μετράει τα άστρα» η θεατρική διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος του Μενέλαου Λουντέμη, από τη παιδική σκήνη του Θεατροδρομίου.

Παιδική Θεατρική Παραγωγή / Ζώνη θέασης «Κόκκινη κλωστή δεμένη»

–           Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 στις 21:15

Κωστής Αβυσσινός «Ήχοι της Μεσογείου»

Ο Κωστής Αβυσσινός αφουγκράζεται τις μελωδικές ιστορίες της Μεσογείου και μας τις μεταφέρει με τον δικό του ιδιαίτερο μουσικό τρόπο.

Μουσική Παραγωγή – Ζώνη θέασης «Φώτα, Αυλαία, Πάμε»

–           Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 στις 21:15

«Between times» – Συναυλία μουσικής δωματίου για κλαρινέτο, βιολοντσέλο και πιάνο.

Μουσική Παραγωγή – Ζώνη θέασης «Φώτα, Αυλαία, Πάμε»

–           Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020 στις 21:15

Φώτης Κόντογλου  «Αδάμαστες Ψυχές»: ανάγνωση Νίκος Γιγουρτάκης (Ιστορικός)

Ζώνη Θέασης «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική»

–           Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 στις 21:15

«Κρήτη – Μικρασία… ένα ταξίμι δρόμος»

Ένα μουσικό οδοιπορικό μνήμης από τα Ταμπάχανα της Σμύρνης στις

αστικές περιοχές της Κρήτης.

Μουσική Παραγωγή – Ζώνη Θέασης «Φώτα, Αυλαία, Πάμε»

Υπενθυμίζουμε πως οι παραγωγές έχουν πραγματοποιηθεί αποκλειστικά για το ψηφιακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηράκλειου και εντάσσονται στα δύο ψηφιακά φεστιβάλ «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 πολιτισμοί» και «Τέχνη Καθ’ Οδόν» 2020.

Οι παραγωγές προσφέρονται δωρεάν στο κοινό και μετά την πρεμιέρα τους παραμένουν διαθέσιμες στη ζώνη θέασης τους.

Επισκεφθείτε το διαδικτυακό κανάλι της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού: https://bit.ly/3dpilRv

Για εγγραφή στο Heraklion Arts and Culture ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/2Ym3OSb

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...