17.8 C
Chania
Tuesday, May 28, 2024

Στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ – Τσίπρα οι βάσεις της Σούδας

Ημερομηνία:

Κάποιοι συνεχίζουν να τις αποκαλούν “αμερικάνικη ευκολία” όμως ο μόνος που διευκολύνεται από την παρουσία τους είναι ο αμερικάνικος στρατός που θεωρεί την περιοχή στρατηγικής σημασίας. Οι αμερικάνικες βάσεις, το πλέγμα δηλαδή στρατιωτικών εγκαταστάσεων που επεκτείνεται σε διάφορες περιοχές στο Ακρωτήρι και στη Σούδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Τραμπ στις ΗΠΑ στα μέση Οκτώβρη, σε μία περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας τέτοιας που δεν έχουμε ξαναδεί εδώ και δεκαετίες. Σε αυτό το χρονικό σημείο τα Χανιά μέσω και των βάσεων βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου αναφέρονται τα εξής:

Όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στη βάση της Σούδας, αναμένεται να συζητήσουν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο άνδρες αναμένεται -εκτός απροόπτου- να συναντηθούν στο Λευκό Οίκο, στις 17 Οκτωβρίου, μετά την αποδοχή της πρόσκλησης του κ. Τραμπ από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Πρόκειται για επίσκεψη εργασίας.Η βάση της Σούδας έχει χαρακτηριστεί ένα από τα πιο πολύτιμα κεφάλαια της Ελλάδας, και λογικό είναι, η Αθήνα να επιδιώκει να το εκμεταλλευθεί. Η αμερικανική πλευρά ζήτησε να υπογραφεί πενταετής συμφωνία και στο στάδιο αυτό διεξάγονται διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί «καίγονται» να κλείσει η συμφωνία, λόγω και των προβλημάτων που τους δημιουργεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Η βάση της Σούδας είναι ένα θέμα για το οποίο ο Λευκός Οίκος θα προσπαθήσει να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού στη διάρκεια της επίσκεψης. Το θέμα αναδεικνύεται και στρατηγικά επειδή τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στους Αμερικανούς, επηρεάζουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα.Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την ημερομηνία της επίσκεψης τις επόμενες ημέρες. Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται σημαντική, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα. Ο κ. Τραμπ δεν αναμένεται να ανακοινώσει δραματική αλλαγή για το μείζον θέμα της οικονομίας, αλλά σίγουρα θα αναφερθεί στην ανάγκη επενδύσεων, και θα υποστηρίξει την αναδιάρθρωση του χρέους, υποστήριξε διπλωματική πηγή.

mignatiou.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ