Η προώθηση τοπικών προϊόντων, ο τουρισμός, το εμπόριο και η αεροπορική σύνδεση των Χανίων με την Περιφέρεια Καλβ της Γερμανίας, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι εκπρόσωποι της Ελληνογερμανικής συνέλευσης με τον πρόεδρο και τον Α΄ αντιπρόεδρο του ΕΒΕΧ σε συνάντηση που έγινε στο Επιμελητήριο, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου.
Οι κκ Μαργαρώνης και Μυλωνάκης συνομίλησαν με τους Gabriele Stock και Knut Gerber για την διασύνδεση του ΕΒΕΧ με τα Επιμελητήρια Πφορτσάιμ και Καρλσρούης του Καλβ, για θέματα λειτουργίας και Υπηρεσιών, για την από κοινού κατάθεση προτάσεων σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών και start up νέων επιχειρήσεων και για την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ βιοτεχνών και επαγγελματιών.
Να σημειωθεί ότι ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Μυλωνάκης τον προσεχή Νοέμβριο θα συμμετάσχει σε μια μεγάλη συνάντηση φορέων στο Βερολίνο με την συμμετοχή της Ελληνογερμανικής συνέλευσης για την προώθηση της Επιχειρηματικότητας.
Τι είναι η Ελληνογερμανική Συνέλευση
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί μια ευρεία πρωτοβουλία για τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών περιφερειών, δήμων, ειδημόνων, επιχειρήσεων και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, με κύριο στόχο τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων επαφών μεταξύ των αιρετών των δύο χωρών.
Στην τέταρτη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη, συμμετείχαν σχεδόν 400 κορυφαίοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις δύο χώρες, όπως και μέλη των κεντρικών κυβερνήσεων.
Χαρακτηριστικό της βαρύτητας που δίνει σε τέτοιες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι και το γεγονός ότι σε αυτή την τέταρτη διοργάνωση προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ που εξήρε την σημασία της εμβάθυνσης της συνεργασίας στις πόλεις και τους πολίτες των δύο χωρών, αναφέροντας ότι αυτή η συνεργασία είναι πρωτοποριακή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς δημιουργεί μοναδικές προϋποθέσεις συνεργασίας, γέφυρες εμπιστοσύνης και φιλίας, μεταξύ των πόλεων και των πολιτών των δύο χωρών.
Να σημειώσουμε άλλωστε ότι το “ερωτηματολόγιο Φούχτελ” το οποίο ξεσήκωσε τόσο έντονες αντιδράσεις, μοιράστηκε στα πλαίσια της διακήρυξης της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Νυρεμβέργη που είχαν υπογράψει περισσότεροι από 60 έλληνες δήμαρχοι.
Εκεί, δηλωνόταν ξεκάθαρα ότι:
“Οι συναντήσεις οδήγησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες κατά το επόμενο έτος θα εξειδικευτούν περεταίρω και θα υλοποιηθούν με συνέπεια. Οι δράσεις αφορούν στο σύνολο των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως: τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και δημόσιων αγαθών όπως το νερό, την ενέργεια, τις υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, υπηρεσίες για τους νέους και τα άτομα τρίτης ηλικίας, την κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία, τον τουρισμό, την πολιτική προστασία, τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και την οργάνωση των δομών της Τ.Α., καθώς και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης”.
Πολλές καταγγελίες
Κάποιοι μιλούν για χρυσές «μπίζνες» που έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα οι Γερμανοί που χρησιμοποιούν ως «γέφυρα» την Ελληνογερμανική Συνέλευση.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσιεύματατα δεν μπορεί να παραβλεφθεί η συστηματική βελτίωση των συνθηκών για υποψήφιους Γερμανούς επενδυτές έναντι οποιουδήποτε ανταγωνιστή τους.
Για παράδειγμα αν και έχει γραφτεί στο Τύπο και έχει αποκαλυφθεί και από τον βουλευτή και υπουργό των ΑΝ.ΕΛ. Τέρενς Κουικ κανένας ποτέ δεν απάντησε ποιος ήταν ο ρόλος του επικεφαλής της Task Force κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ στην ανάθεση μελετών σε ξένες εταιρείες
Κανείς δεν απάντησε αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι ο κ. Ράιχενμπαχ είχε πετύχει να υπογραφεί, ετήσια σύμβαση του ελληνικού κράτους με την ΕΕ, για την ανάθεση μεγάλου αριθμού μελετών σε ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έδιναν τα έργα σε δικές τους εταιρείες, ενώ θα μπορούσαν φυσικά να έχουν δοθεί σε ελληνικές.
Κανείς Έλληνας πολιτικός παράγοντας δεν είχε την ευθιξία να διαψεύσει τα σενάρια που θέλουν να έχει δαπανηθεί το ποσό των 15 εκατ. ευρώ για έρευνες που πραγματοποιούσαν γερμανικές εταιρείες.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κ. Φούχτελ, επί σειρά ετών προωθούσε στο παρασκήνιο «χρυσές δουλειές» για γερμανικές εταιρείες στο χώρο των αποκρατικοποιήσεων.
Το ενδιαφέρον των γερμανών επικεντρώνεται στις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων. Εκεί άλλωστε υπάρχουν και πολύ μεγάλα κέρδη. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην 9η Έκθεση Προόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, ήδη έχει προγραμματισθεί ένα συνέδριο για τις τεχνολογίες ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Κρήτη ενώ έως τότε θα έχουν προετοιμασθεί συμφωνίες για την υλοποίηση “συγκεκριμένων δράσεων”.
Διαβάστε και ένα πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα του “Αγώνα της Κρήτης”: Ο τομέας ενέργειας της Κρήτης στο επίκεντρο της 9ης Έκθεσης Προόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης