Στο Ισραήλ μεταβαίνει την Κυριακή ο Κυρ. Μητσοτάκης για συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Σύμφωνα μάλιστα με αρμόδιες πηγές, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ – που οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει ως «πρωτεύουσα» του Ισραήλ – και η ατζέντα των συνομιλιών θα είναι εκτεταμένη. Λέγεται ότι η Αθήνα θα επιδιώξει να εκμαιεύσει κάποια στήριξη στην πράξη από τους Ισραηλινούς, ώστε να μπορέσει να «επιστρέψει» νοτιοανατολικά της Κάσου μέχρι τέλη Απρίλη, εκκινώντας εργασίες για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο και στη συνέχεια με το Ισραήλ, περίπου παρουσιάζοντας τον κατακτητή ξένων εδαφών σε Παλαιστίνη και Συρία ως… εγγυητή των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.
Θυμίζουμε ότι εδώ και μήνες η αστική τάξη της Τουρκίας εμποδίζει την πόντιση, στέλνοντας πολεμικά της πλοία στην περιοχή, ενώ για την επανεκκίνηση των υποθαλάσσιων ερευνών η κυβέρνηση φέρεται ότι θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει και τις διαθέσεις της Αγκυρας κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 3-4/4 στις Βρυξέλλες και τη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριό της, μεταξύ Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν.
Θυμίζουμε, επίσης, ότι προηγήθηκε στις 13/3 στην Αθήνα τριμερής συνάντηση με Ισραήλ και Κύπρο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τον Γεραπετρίτη να τονίζει τότε από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης ότι «προσβλέπουμε στη διεύρυνση του σχήματος με την επανενεργοποίηση του “3+1” και τη συμμετοχή των ΗΠΑ», γνωστοποιώντας παραπέρα ότι έβαλε το θέμα στον Αμερικανό ομόλογό του, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, αποσπώντας μια «καταρχήν θετική ανταπόκριση».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκ. Σάαρ έλεγε ότι η σχέση των τριών χωρών βασίζεται στη στρατηγική περιφερειακή συνεργασία και «σε κοινές αξίες και συμφέροντα».
Σε αυτό το κλίμα, άλλωστε, μετά τη διμερή Μητσοτάκη – Νετανιάχου, προετοιμάζουν και τη 10η Σύνοδο Κορυφής της τριμερούς με τη συμμετοχή και του Κύπριου Προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη.