27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Στο μικροσκόπιο η απόφαση του Εφετείου για «Noor One»

Ημερομηνία:

Με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα θα εξεταστεί το σκεπτικό για την απαλλαγή των Κοτσώνη, Κουρούβανη, Φάρου και για τα ελαφρυντικά που έσπασαν τα ισόβια των Γιαννουσάκη, Μπουρδούβαλη και τριών Τούρκων.

Δεν έχουν πέσει ακόμα οι τίτλοι τέλους στην πολύκροτη υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του «Noor One» και ενώ οι περισσότεροι κατηγορούμενοι της υπόθεσης κυκλοφορούν πλέον ελεύθεροι.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας έδωσε εντολή να εξεταστεί το σκεπτικό της εφετειακής απόφασης ως προς την απαλλαγή τριών βασικών κατηγορουμένων και τη χορήγηση ελαφρυντικών στους καταδικασθέντες, μια κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια τα οποία προέβλεπε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Ο κ. Πλιώτας όρισε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οποίος θα εξετάσει το σκεπτικό της απόφασης τόσο ως προς την απαλλαγή των τριών κατηγορουμένων όσο και ως προς τη χορήγηση των ελαφρυντικών στους καταδικασθέντες.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έχει προθεσμία από τον νόμο αλλά λόγω και των περιοριστικών μέτρων λειτουργίας των δικαστηρίων στις 13 Ιουνίου. Μέχρι τότε θα έχει κριθεί αν θα υπάρξει αναίρεση της απόφασης και η υπόθεση θα μεταφερθεί στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου.

Μετά την καθαρογραφή της απόφασης του Εφετείου στις 15 Απριλίου, αυτή διαβιβάστηκε υπηρεσιακά από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο προς τον κ. Πλιώτα, η κ. Τσιρώνη αναφέρει πως στέλνει την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για δικές του ενέργειες, προς δύο κατευθύνσεις:

Πρώτον ως προς το απαλλακτικό σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν ο επιχειρηματίας και πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμίλιος Κοτσώνης, ο υποναυλωτής Βασίλειος Κουρούβανης και ο πρώην πλοιοκτήτης Παναγιώτης Φάρος.

Υπενθυμίζεται πως ο Αιμίλιος Κοτσώνης είχε απαλλαγεί με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε αναφέρει η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη, ενώ ο Π. Φάρος είχε αθωωθεί παμψηφεί χωρίς καμία αμφιβολία, με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση.

Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου, η οποία είπε πως οι Κοτσώνης – Κουρούβανης μαζί με τους καταδικασθέντες Γιαννουσάκη – Μπουρδούβαλη «ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους» από τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος λόγος στο διαβιβαστικό είναι η χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής διαγωγής μετά την πράξη σε όλους τους καταδικασθέντες, απόφαση με την οποία «έσπασαν» τα ισόβια του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που είχαν επιβληθεί στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, τον Γεώργιο Μπουρδούβαλη και στους τρεις Τούρκους που θα βοηθούσαν στη μεταφορά των ναρκωτικών στο εξωτερικό. Καταδικάστηκαν σε 18 έτη κάθειρξη, ενώ ήδη ο Μ. Γιαννουσάκης έχει αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

Βραβείο στον δημοσιογράφο Αλεξάντερ Κλαπ

Μια σημαντική διάκριση στα βραβεία του οργανισμού Κέντρο Πούλιτζερ (δεν είναι το ίδιο με τα βραβεία Πούλιτζερ) πέτυχε ένα από τα πληρέστερα και εκτενέστερα δημοσιογραφικά κείμενα για την υπόθεση του «Noor One», αυτό του Αμερικανού δημοσιογράφου Αλεξάντερ Κλαπ με τίτλο «The Vampire Ship» στο περιοδικό «The New Republic».

Η διεξοδική έρευνα του δημοσιογράφου, που μένει στη χώρα μας, ήρθε δεύτερη στα βραβεία, πίσω από εκείνη της Κολομβιανής Μαριάνα Παλάου, για ρεπορτάζ της στον «Guardian» σχετικά με τις εκτελέσεις αθώων από τον Εθνικό Στρατό της Κολομβίας, υπό τις εντολές του Στρατηγού Μοντόγια.

"google ad"

Στο ρεπορτάζ του Κλαπ υπάρχουν αποκαλυπτικές συνομιλίες του δημοσιογράφου τόσο με τον Μάκη Γιαννουσάκη όσο και με τον περίφημο Ιρανό, κουρδικής καταγωγής, με πλούσιο εγκληματικό βιογραφικό, Ζιντάστι, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε πολλές φορές στη δίκη του «Noor One».

Ο ίδιος συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές, αλλά πέρασε μόνο έξι μήνες στη φυλακή. Αφού αποφυλακίστηκε, εξαφανίστηκε από την αστυνομική παρακολούθηση και κανείς δεν ξέρει σήμερα πού είναι.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης «Νοοr One» και τις συλλήψεις στην Αθήνα, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στην Κων/πολη η 19χρονη κόρη του και ο 23χρονος οδηγός του.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...