14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Στο μικροσκόπιο η «κόκκινη» Κρήτη – Ξεκίνησαν τα μέτρα στο Δ. Ανωγείων

Ημερομηνία:

Ηχηρό καμπανάκι χτύπησε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στην κόκκινη Κρήτη, και συγκεκριμένα στα Χανιά και το Ρέθυμνο. 

Μπορεί άλλωστε η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου να είναι η μοναδική στο νησί που βρίσκεται σε lockdown (βαθύ κόκκινο) από τα ξημερώματα της Πέμπτης, ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση στο Ρέθυμνο και τα Χανιά προβληματίζουν εξίσου τους επιστήμονες.

Όσον αφορά την Π.Ε Ρεθύμνης υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν στις 5 Φεβρουαρίου οπότε και ανακοινώθηκε η ένταξη του Δήμου Ρεθύμνης στις κόκκινες περιοχές, απόφαση που φάνηκε εξαρχής παράδοξη καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού είχαν αρχίσει ήδη να αυξάνονται στην ενδοχώρα του νομού. Στις 10 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, μέσω του Livetalks, μιλά για την δύσκολη κατάσταση που έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται στην περιοχή λόγω των κρουσμάτων στα σχολεία και ζητά να ληφθεί απόφαση από τις αρχές να κλείσουν όλες οι σχολικές μονάδες.

Μία εβδομάδα μετά, στις 12 Φεβρουαρίου ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το κοκκίνισμα του νομού κάνοντας μάλιστα συγκεκριμένη αναφορά στα ενεργά κρούσματα και τον διπλασιασμό τους σε μόλις 6 ημέρες.

Στις 19 Φεβρουαρίου, στην τακτική ενημέρωση από τον υφυπουργό ανακοινώνεται το “κοκκίνισμα” του Δήμου Ηρακλείου που δεν άργησε πολύ να… επεκταθεί στο νομό καθώς στις 26 του μήνα ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε τη σχετική ανακοίνωση, αφού είχε από πολύ νωρίς επισημανθεί ότι τα μέτρα μόνο στο Δ. Ηρακλείου ήταν ουσιαστικά “μία τρύπα στο νερό”.

Την επικίνδυνη επιδημιολογικά κατάσταση ήρθε να ενισχύσει – εκτός από την κυριαρχία της βρετανικής μετάλλαξης στο νησί – και η ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα τόσο την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου όσο και την επόμενη, από 22 έως 28 του μήνα. Μάλιστα, αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι στην πρώτη περίπτωση, στο Ηράκλειο καταγράφεται αύξηση +265%, στο Ρέθυμνο +98.1% και στα Χανιά  +85.1% και μετά από μόλις λίγες ημέρες το Ρέθυμνο καταγράφει αρνητική πρωτιά με αύξηση κατά 337% (!)  σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά 199% αυξήθηκε το ιικό φορτίο στο Ηράκλειο και κατά 154% στα Χανιά!

Όλη αυτή την περίοδο, στα Χανιά, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται καθημερινά και σταθερά χωρίς ωστόσο, έως αυτή την ώρα να υπάρχουν πληροφορίες για το… πότε θα ανακοινωθούν ενδεχομένως αυστηρότερα μέτρα στην περιφερειακή ενότητα.

Lockdown στο Δήμο Ανωγείων – Χαρδαλιάς: Εφιστούμε την προσοχή

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για lockdown στο Δήμο Ανωγείων καθώς μέσα σε ένα μόνο διήμερο τα κρούσματα κορωνοϊού διπλασιάστηκαν.

Όπως είπε μάλιστα, ο 14ήμερος δείκτης του μέσου όρου κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στον δήμο Ανωγείων έφτασε το 588, όταν το όριο συναγερμού του ευρωπαϊκού ECDC είναι το 150.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέστησε την προσοχή των κατοίκων στις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου και Χανίων, καθώς καταγράφεται αύξηση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης, κρούοντας στην ουσία τον κώδωνα του συναγερμού. Μάλιστα, έκανε λόγο για οριακή κατάσταση τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Γι’ αυτό εφιστούμε την προσοχή και απευθύνουμε έκκληση για τήρηση των μέτρων».

Υπενθυμίζεται πώς τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στα Ανώγεια από τις 6 το πρωί είναι τα ακόλουθα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τα νέα μέτρα  θα ισχύει από τις 19.00 εως τις 06.00 το πρωί.
  • Yποχρεωτική είναι η τηλεκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Aναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
  • Η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών (πλην των κηδειών) στους χώρους λατρείας  γίνεται χωρίς την παρουσία πιστών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπόλοιπος νομός Ρεθύμνου παραμένει στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού όπου ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

  • Aπαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί
  • Δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες
  • Εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση) για Λύκεια
  • Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών
  • Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο της παράδοσης click away
  • Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.

Cretalive

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...