20.8 C
Chania
Τρίτη, 28 Απριλίου, 2026

Στο νοσοκομείο ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, μία μέρα πριν καταθέσει για τα μνημόνια

Ημερομηνία:

Σοβαρό πρόβλημα υγείας κι εισαγωγή στο νοσοκομείο φέρεται να επικαλείται ο διοικητής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, στο σημείωμα που έστειλε στη Βουλή σήμερα Δευτέρα για να δικαιολογήσει την απουσία του από την Εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια όπου θα κατέθετε αύριο Τρίτη ως μάρτυρας. Δεδομένου πως ο κ. Γεωργίου ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της διόγκωσης του ελλείμματος το 2009 που οδήγησε τη χώρα στο καθεστώς των μνημονίων, η ξαφνική ασθένεια δημιουργεί υποψίες. 

Βουλευτές που συμμετέχουν στην Εξεταστική επιτροπή επιβεβαιώνουν πως έχει σταλεί το σχετικό σημείωμα αλλά οι πληροφορίες για το περιεχόμενό του παραμένουν συγκεχυμένες. Προτάσσοντας την ευχή να μη συντρέχει κάτι σοβαρό με την υγεία του, έμπειρος κοινοβουλευτικός επισημαίνει πως ο κ. Γεωργίου, ακόμα κι αν επιθυμούσε κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να ακυρώσει την εξέτασή του από την Επιτροπή.

Γιατί μπορεί ο κ. Γεωργίου να επιθυμεί να αποφύγει την εξέταση;

Η υπόθεση της διόγκωσης του ελλείμματος το 2009 που χρησιμοποιήθηκε ώστε να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων, είναι ανοιχτή κι εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη παράλληλα με τις εργασίες της Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Ο κ. Γεωργίου και δύο ακόμη στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ εμπλέκονται στην υπόθεση την οποία ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει προτείνει να μπει στο αρχείο παρά το γεγονός πως το 2014 το δικαστικό συμβούλιο είχε διατάξει περαιτέρω έρευνα.

Ο Ανδρέας Γεωργίου έχει υπάρξει για 21 χρόνια στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κι αμέσως μετά (Ιούνιος 2010) ανέλαβε πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, προτεινόμενος από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, με υπουργό Οικονομικών το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ένα μήνα μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο 1ο μνημόνιο.

koutipandoras.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύλληψη δύο αλλοδαπών για κλοπή 3.000 ευρώ από οικία ηλικιωμένου στο Ηράκλειο

Σύλληψη δύο αλλοδαπών γυναικών για κλοπή 3.000 ευρώ από οικία 91χρονου στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος Ηρακλείου. Προανάκριση από το ΑΤ Μινώα Πεδιάδος.

Ενημερωτική ημερίδα για το LEADER στον Δήμο Πλατανιά στις 5 Μαΐου

Ενημερωτική ημερίδα για το LEADER στον Δήμο Πλατανιά στις 5 Μαΐου 2026 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μάλεμε. Πρόσκληση για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα μέσω ΤΑΠΤοΚ.

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης την Πέμπτη 30 Απριλίου στο Ηράκλειο

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης στις 30 Απριλίου 2026 στο Ηράκλειο. Ημερήσια διάταξη με θέματα από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, υποδομές, περιβάλλον και κοινωνική πολιτική.

Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Πασακάκι Χανίων

Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά την Παρασκευή 1η Μαΐου στις 11.00 στο μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων στο Πασακάκι Χανίων. Διοργάνωση από Κοινότητα Μουρνιών και Εργατικό Κέντρο.