Η ξαφνική αδιαθεσία που αισθάνθηκε ο πρώην γενικός γραμματέα της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλης Κοντοπυράκης, ανάγκασε τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια, να διακόψουν προς το παρόν τις εργασίες τους, προκειμένου να εξετάσουν αν είναι σε θέση και μπορεί να συνεχίσει.
Επίκεντρο της έρευνας της Εξεταστικής είναι τα δημοσιονομικά ελλείμματα την περίοδο 2009.
Ο κ. Κοντοπυράκης που κατέθετε επί μιάμιση ώρα αρνήθηκε ότι μπορεί να συνεισφέρει στην έρευνα της Επιτροπής καθώς όπως είπε ούτε ανάμειξη είχε ούτε επεξεργάστηκε τα στοιχεία που διαμόρφωσαν το έλλειμμα του 2009.
«Αν η πρόσκλησή μου είναι για τα ελλείμματα του 2009, δεν έχω κανένα λόγο να είμαι εδώ. Όταν τα στοιχεία που αφορούσαν το 2008 στάλθηκαν στην ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο του 2010, η επεξεργασία τους ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ενώ εγώ ήδη είχα αποχωρήσει από την υπηρεσία από τον Οκτώβριο του 2009» ανέφερε.
Eπεσήμανε ότι κανείς δεν διανοείται να αμφισβητήσει και να ελέγξει τα στοιχεία που στέλνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών αν υπήρξε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος για το 2009 απάντησε ότι και στον ίδιο έχουν γεννηθεί ορισμένα ερωτήματα.
«Είχα και εγώ προσωπικά ερωτήματα για τα στοιχεία, αν υπήρχε διόγκωση ή όχι. Αν δεχθούμε ότι η Τράπεζα Ελλάδος που είχε τα στοιχεία του 2009 είχε πει για ελλείμματα της τάξεως του 10% -ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος το είπε σε μένα τον Σεπτέμβριο του 2009- γεννάται το ερώτημα γιατί τον Μάρτιο του 2010 ήταν 13,5%;
Κάθε χρόνο τον Μάρτιο, δίνουμε στη Eurostat το έλλειμμα της προηγούμενης χρονιάς και στη συνέχεια τον επόμενο Σεπτέμβριο, δίνουμε το τελικό. Αυτό κάνουν όλα τα κράτη μέλη. Η διαφορά στο έλλειμμα μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου, μπορεί να είναι το πολύ ένα με δύο δέκατα της μονάδας.
Το να αυξηθεί και να πάει 15,5% είναι πρωτάκουστο, εφόσον υπήρχε και η επικύρωση των στοιχείων τον Απρίλιο. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν δύο μονάδες διαφορά στο έλλειμμα του 2009 τον Οκτώβρη. Αυτό μου δημιούργησε ερωτήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοπυράκης.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της περιόδου κατά την οποία ο ίδιος ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
«Οι πολιτικοί και η πολιτική με κατέστρεψαν ηθικά, επιστημονικά και οικονομικά. Στα 9 χρόνια που ήμουν στην Στατιστική Υπηρεσία αλλοίωση των στοιχείων δεν έγινε ποτέ, ούτε θα μπορούσε να γίνει. Ήθελα όσο γίνεται να είναι πεντακάθαρη η εικόνα της υπηρεσίας» τόνισε.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, που είχε προσκληθεί να καταθέσει σήμερα, ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχει εισαχθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Αθήνας λόγω οξείας πνευμονολογικής εμβολής και απέστειλε και την ιατρική γνωμάτευση που χαρακτηρίζει σοβαρή την κατάσταση της υγείας του.
nooz.gr
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.