19.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Στο τρέξιμο οι υποψήφιοι δήμαρχοι Χανίων

Ημερομηνία:

– Επικρατέστεροι Βάμβουκας – Δαμιανάκης;
– Μεγάλη προσπάθεια από τους Άρη Παπαδογιάννη και Γρηγόρη Αρχοντάκη
– «Φάντης μπαστούνι» ο Σημαντηράκης, ο μικρός που φιλοδοξεί να «βάλει τα γυαλάκια» στους… μεγάλους
– Και η γυναίκα της υπόθεσης επιμένει
– Ο Κεμεσίδης την «ήσπασε κοντό» την ώρα που επανασυσπειρώνεται το ΚΙΝΑΛ
– Σαρρής – ΣΥΡΙΖΑ σε παράλληλη πορεία
– Σταθερές αξίες Βουρλάκης – Ρίζος δίνουν μάχες στα χαρακώματα

Πολλά και διάφορα επενεργούν επί των διαδικασιών συσπείρωσης στους υπό σύσταση συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων Χανίων. Ο κάθε υποψήφιος, για την ώρα, οριοθετεί τον χώρο του βάσει των προσωπικοτήτων που εντάσσει στο ψηφοδέλτιό του.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η, ελαφρά τη συνειδήσει, αποσκίρτηση κάποιων από τον ιστορικό χώρο του ΠΑΣΟΚ (βλέπε ΚΙΝΑΛ) και η προσχώρησή τους σε καραμπινάτους δεξιούς συνδυασμούς. Ασφαλώς, ο χώρος πληρώνει την ισοπέδωση αρχών, οραμάτων, διακηρύξεων και κατευθύνσεων. Η διάβρωση του άλλοτε πανίσχυρου ιδεολογικά χώρου, από ιδεολογικά ρεύματα νεοφιλελευθερισμού που συμπλέουν ανοικτά με την «πεφωτισμένη» δεξιά, έφερε αποτελέσματα.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τη μεγάλη πολεμική που γίνεται εναντίον της παράταξης του νυν δημάρχου Τάσου Βάμβουκα, αυτός αντέχει και με πρωτοβουλίες που παίρνει κατοχυρώνεται και κερδίζει την άποψη ότι πρόκειται για έναν σοβαρό συνδυασμό που στην πράξη απέδειξε υπευθυνότητα και ευαισθησία.

Από την άλλη, η προσπάθεια του Ευτύχη Δαμιανάκη κερδίζει καθημερινά έδαφος, αφού ο επικεφαλής του συνδυασμού με στοχευμένες και καλά μεθοδευμένες κινήσεις, κόβει προς το μέρος του σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης, που ελπίζει σε μια επανάκαμψη μιας δύναμης ευθύνης με πρωτοβουλίες και προοπτικές.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, κυρίως δια του κ. Πολυζωγόπουλου, πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ, δεν κατάφερε να συνενώσει τους φιλοδοξούντες, σε ένα ισχυρό και νικηφόρο συνδυασμό. Έτσι και η κ. Νάνσυ Αγγελάκη κατεβαίνει και επιμένει να κάνει εκδηλώσεις συμπόρευσης και προβολής της προσπάθειάς της. Δεν είναι άγνωστο (ανεπισήμως τουλάχιστον) ότι πίσω από την προσπάθειά της κρύβεται ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης.

Πάντως, όσον αφορά τον κ. Κεμεσίδη επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις περί μη καθόδου του τελικά. Απροσδόκητη ήταν όμως (για τους μη γνωρίζοντες) η προσχώρησή του στο δεξιό σχήμα του, δήθεν ανεξάρτητου, Γρηγόρη Αρχοντάκη (για να θυμόμαστε, ο κ. Αρχοντάκης συμμετείχε στις εκδηλώσεις των αμερικανών της Βάσης ακόμα και πάνω στα αεροπλανοφόρα τους). Βέβαια, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την (πάρτα όλα) πορεία προς όλους, περιττεύει μάλλον η παραπάνω επισήμανση. Όπως και να το κάνεις, ο κ. Αρχοντάκης συσπειρώνει για άλλη μια φορά ανθρώπους και ενεργεί επιθετικά σε τέτοιο βαθμό που μάλλον κερδίζει τις εντυπώσεις απέναντι στον ανταγωνιστή του Άρη Παπαδογιάννη.

Ο κ. Παπαδογιάννης έχει το επίσημο χρίσμα της Ν.Δ. και μάλιστα του αρχηγού της και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Κινείται με σοβαρότητα και έχει πολλά αβαντάζ, αλλά τον αφορά και ένα ερωτηματικό: Ποια στάση θα ακολουθήσει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης; Προς τα πού θα ρίξει το βάρος του;

Σειρά έχει ο κ. Γιάννης Σαρρής. Είναι ο μόνος που εξελέγη με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες βάσης πριν τέσσερα χρόνια. Τότε που όλα έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι άλλο… Τώρα που όλα διαψεύστηκαν, ο κ. Σαρρής ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται υπό την σκέπην του. Σε μια σύντομη συνομιλία που είχαμε πριν λίγες μέρες και στις επισημάνσεις μας για τη σημερινή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, η απάντησή του ήταν ότι «αυτά είναι παιχνίδια πολιτικής που δεν με αφορούν». Ο κ. Σαρρής, δια των ονομάτων του ψηφοδελτίου του, μάλλον θα πάρει τελικά ένα μεγάλο μέρος της εναπομείνασας δυναμικής του πάλαι ποτέ πανίσχυρου τοπικά ΣΥΡΙΖΑ των 4 βουλευτών. Οι καιροί άλλαξαν και όλα είναι ρευστά.

Τελευταίους αφήσαμε τους πιο ατόφιους συνεπείς αγωνιστές, τουλάχιστον όσον αφορά τις ιδέες τους και την υπεράσπιση των ξεκάθαρα αριστερών κατευθύνσεων των κομμάτων στα οποία ανήκουν. Ο κ. Νίκος Βουρλάκης, πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, έχει τα φόντα και τη δυναμική να υπηρετήσει τα πράγματα του δήμου Χανίων από μια άλλη οπτική γωνία. Το ζητούμενο είναι αν θα πλαισιωθεί κατάλληλα από τη Χανιώτικη κοινωνία.

Ο Σεραφείμ Ρίζος, είναι σίγουρο ότι θα επαναβεβαιώσει τη δύναμη που συγκέντρωσε στην προηγούμενη εκλογική του κάθοδο, και κρίνεται απαραίτητος και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο θα συνεχίσει να προσδίδει ζωντάνια και ενεργητικότητα.

Βέβαια, έχομε μπροστά μας, ως τις εκλογές δύο μήνες. Ως τότε πολλά μπορεί να συμβούν.Ίδωμεν.

Ν.Α.Ν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ