15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στο “τραπέζι” φέρνει η Περιφέρεια τη Διαχείριση Αποβλήτων

Ημερομηνία:

Ένα από τα πιο “καυτά” ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας αλλά και της ελληνικής επικαιρότητας με την αυριανή απεργία στη αποκομιδή των απορριμμάτων μπήκε στο τραπέζι της συζήτησης, στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της ενημερωτικής ημερίδας στο ξενοδοχείο Ibis Style, για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Winpol, που η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί.

Το πρόγραμμα, όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, Γιώργος Αλεξάκης, “αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την ανάπτυξη της καινοτομίας και για την αξιοποίηση νέας “έξυπνης” τεχνολογίας για καινοτόμες πρακτικές και μεθοδολογίες”.

Τα “Ευφυή Συστήματα και οι Πολιτικές στη Διαχείριση Αποβλήτων” αποτελούν το αντικείμενο του προγράμματος Winpol, και σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, “έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρεια Κρήτης, όχι μόνο λόγω της βαρύτητας του τομέα της Διαχείρισης των αποβλήτων αλλά και λόγω της στρατηγικής της Περιφέρειας για την Έξυπνη Ειδίκευση και τη σύνδεσή της με την έρευνα και την επιχειρηματικότητα, μέσω καινοτόμων έργων και δράσεων”, που όπως τόνισε ο Γ.Αλεξάκης επιτυγχάνονται “αξιοποιώντας τον τετραπλό έλικα της καινοτομίας: Έρευνα/Δημόσιος Τομέας/Επιχειρήσεις/Πολίτες”.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Κρήτη μαζί με εταίρους από το Βέλγιο, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Ρουμανία. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο 1ος από τους τρεις κύκλους ανταλλαγής καλών πρακτικών στο πλαίσιο του WINPOL και το επόμενο διάστημα, θα ακολουθήσουν κύκλοι που εστιάζουν στην Καινοτομία στη Διαχείριση των Αποβλήτων και στα Συστήματα «Πληρώνω όσο Πετάω» (Pay as you Throw).

Ο Γιώργος Αλεξάκης εστίασε στη μακροπρόθεσμη στόχευση της Περιφέρειας, που δεν είναι μόνο η ανακύκλωση αλλά η κυκλική οικονομία: “το νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης δραστηριοποιείται ενεργά, τα τελευταία 5 χρόνια” – είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο παρουσίασης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού & Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Έργων, Δρ.Ελένη Χατζηγιάννη, αναφέρθηκε στην ραγδαία αύξηση του αριθμού των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιούνται στην περιφέρεια – από 6 το 2010, έχουμε φτάσει ήδη τα 46 το 2019.

Ταυτόχρονα όμως “μετέφρασε” τους αριθμούς σε ευκαιρίες. Η υλοποίηση των δεκάδων προγραμμάτων στην Κρήτη συνιστά αξιοποίηση νέας επιστημονικής πληροφορίας προς όφελος του νησιού, την εξειδίκευση στελεχών συνεργαζόμενων φορέων, την ανάδειξη στο εξωτερικό καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στην Κρήτη. Την ίδια ώρα, νέες θέσεις εργασίας ανοίγονται σε νέους επαγγελματίες, επιστήμονες και τεχνικούς.

Και όλα αυτά υπό το πρίσμα της διαπεριφερειακής συνεργασίας, με την Κρήτη να επιδιώκει να αποτελέσει το “κέντρο”, αξιοποιώντας και τη γεωπολιτική της θέση.

Η Ημερίδα συνεχίστηκε με παρουσιάσεις καλών πρακτικών στη διαχείριση των απορριμμάτων από άλλες περιοχές.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ