14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στο φαράγγι της Σαμαριάς οι Γιατροί του Κόσμου

Ημερομηνία:

Ένα τριήμερο στον ιατρικό σταθμό στο φαράγγι της Σαμαριάς με την παροχή πολύτιμων υπηρεσιών στους διερχόμενους περιπατητές, αλλά και συμμετοχή σε εκπαιδευτική ημερίδα στο Ηράκλειο, περιελάμβαναν μεταξύ πολλών άλλων, οι δράσεις του τμήματος Χανίων των Γιατρών του Κόσμου.

Ειδικά την τριήμερη εμπειρία τους με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον σταθμό που υπάρχει στο χωριό Σαμαριά, μέσα στο φαράγγι, οι ίδιοι την περιγράφουν ως εξής:

“Το φαράγγι της Σαμαριάς εκτός από ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο αποτελεί και μια πηγή εσόδων για τη πολιτεία λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας από ξένους αλλά και Έλληνες περιηγητές… Περιηγητές που διασχίζοντας τα 13 χιλιόμετρα από Ξυλόσκαλο ως το χωριό της παλιάς Αγιάς Ρούμελης μπορεί να κινδυνέψουν, να τραυματιστούν, να χρειαστούν άμεση ιατρική βοήθεια. Η σκέψη και η απόφαση να ιδρυθεί ένα ιατρείο στο εγκαταλειμμένο χωριό Σαμαριά υπήρξε ορθή και αποτελεσματική για όσα χρόνια υποστηρίχτηκε από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς, με τη παρουσία ιατρού.

Όμως τα τελευταία χρόνια , η παρουσία ιατρού στη Σαμαριά έχει διακοπεί για λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. ..

Την ίδια ώρα που το φαράγγι ως κρατική επιχείρηση φέρει στο κράτος κοντά στο ένα εκατομ. ευρώ έσοδα (τη σεζόν,) από τους επισκέπτες , το ίδιο το κράτος δεν εξασφαλίζει τη ασφάλεια των επισκεπτών, ενώ την ίδια ώρα προκηρύσσει θέσεις και τοποθετεί αγροτικούς ιατρούς στα πλοία εφοπλιστών..

Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και το υπουργείο να βρουν μια λύση . Η λειτουργία του αγροτικού ιατρείου στη Αγιά Ρούμελη καλύπτει τα περιστατικά που θα φτάσουν εκεί. Όμως αν και η διαδρομή δεν είναι μεγάλη είναι όμως δύσβατη και η μετακίνηση των ασθενών είναι δύσκολη . Ένας γιατρός σε ένα ενδιάμεσο ιατρικό σταθμό θα μπορεί να εκτιμήσει το σοβαρό περιστατικό, να δώσει τις πρώτες βοήθειες ώστε ο ασθενής να μεταφερθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια..

Τον ιατρικό σταθμό που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο στο εγκαταλειμμένο χωριό Σαμαριά επισκεφτήκαν οι εθελοντές γιατροί του τμήματος Χανίων των Γιατρών του Κόσμου το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου.

Ενα τριήμερο διαφορετικών εμπειριών κοντά στη φύση, δίπλα σε ανθρώπους που χρόνια τώρα δουλεύουν ακούραστοι αν και απομονωμένοι για το δρυμό που αγαπούν , δίπλα στους επισκέπτες που φανερώνουν το θαυμασμό τους για το πανέμορφο τοπίο..

Η υποδοχή από τους φύλακες και δασοπυροσβέστες ήταν πολύ ζεστή και η συνεργασία άψογη. Από τη πρώτη στιγμή μας εμπιστεύτηκαν το ιατρείο και τη λειτουργία του, μας ανέφεραν τις ανησυχίες και τις προτάσεις αλλά αν και οι περισσότεροι είχαν εκπαιδευτεί ζήτησαν να ενημερωθούν και να μάθουν πρώτες βοήθειες ..

Τα περιστατικά που αντιμετωπίσαμε ήταν κυρίως ορθοπεδικές κακώσεις, αφυδάτωση , κόπωση και αλλεργίες απο δήγματα εντόμων.

Διαπιστώσαμε (από το βιβλίο καταγραφής περιστατικών )πως από το 2009 ο μέσος όρος ηλικίας επισκεπτών έχει μειωθεί αρκετά ίσως γιατί υπάρχει μια πιο σωστή ενημέρωση στους επισκέπτες για το βαθμό δυσκολίας της διαδρομής… Ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών ακόμη και για αυτή τη εποχή θα πρέπει να μας πείσει πως η ασφάλεια των πρέπει να είναι πρωταρχικός σκοπός και στόχος…

ΥΓ Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φύλακες για τη άψογη συνεργασία και υποδοχή και στη ΑΝΕΝΔΥΚ για τη δωρεά μεταφορά μας από Σφακιά-Αγιά Ρούμελη-Σφακιά… ”

1η Εκπαιδευτική Ημερίδα του ΣΥΦΑΚ
Επίσης το τμήμα Χανίων των Γιατρών του Κόσμου στις 28 Σεπτεμβρίου συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Ημερίδα του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Κρήτης και Δωδεκανήσων (ΣΥ.ΦΑ.Κ.) στην Τεχνόπολις Ηρακλείου.

Ομάδα εθελοντών (φοιτητές Ιατρικής) διένειμε ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου από το περίπτερο που είχε χορηγηθεί από τους διοργανωτές.

"google ad"

Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας των Γιατρών του Κόσμου, Ηλίας Ν. Κυριακόπουλος, κατέθεσε χαιρετισμό στα πρακτικά της ημερίδας. Τόσο οι διοργανωτές, όσο και οι πολίτες που παρευρέθηκαν στην ημερίδα, αγκάλιασαν με ιδιαίτερη χαρά το περίπτερο των Γιατρών του Κόσμου  δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για το έργο που επιτελούν ανά τον κόσμο.

Τα στατιστικά του ιατρείου 

Στο χρονικό διάστημα απο 23 έως 27 Σεπτεμβρίου στο ιατρείο του τμήματος Χανίων των Γιατρών του Κόσμου προσέφυγαν συνολικά 55 άτομα ως εξής:

ΕΛΛΑΔΑ 22

ΑΛΒΑΝΙΑ 10

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 8

ΤΥΝΗΣΙΑ 1

ΠΑΚΙΣΤΑΝ 3

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ 2

ΙΡΑΝ 1

ΣΥΡΙΑ 2

ΜΑΡΟΚΟ 2

ΑΛΓΕΡΙΑ 2

ΕΛΒΕΤΙΑ 1

ΛΙΒΑΝΟΣ 1

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ