15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

«Στρατηγική ήττα» για τη Ρωσία προβλέπει ο Πορτογάλος Υπουργός Εξωτερικών

Ημερομηνία:

Η «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας που προκλήθηκε από το «σοβαρό λάθος» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την εισβολή θα μπορούσε να οδηγήσει στη νίκη της Ουκρανίας, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο.

«Από τη μία πλευρά, έχει καταστεί σαφές ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της βραχυπρόθεσμα χωρίς πολύ υψηλό κόστος, και αυτό είναι θετικό, αλλά από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε επίσης ότι η Ρωσία διαθέτει στρατιωτική ικανότητα που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να είναι σε θέση να αποκρούσουν τις δυνάμεις εισβολής βραχυπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι αυτό μπορεί να τραβήξει σε μάκρος στο βαθμό που κανένα από τα δύο μέρη δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα να επιλύσει την κατάσταση βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Κραβίνιο.

Μιλώντας σε Πορτογάλους δημοσιογράφους στο τέλος της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να βγει νικήτρια από τον πόλεμο.

«Το πιστεύω. Όταν μιλάμε για νίκη ή ήττα σε έναν πόλεμο, αυτές δεν είναι απλές έννοιες [γιατί] μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση όπου η μία πλευρά έχει ακόμη και κάποιο εδαφικό κέρδος, αλλά με τόσο υψηλό κόστος που ουσιαστικά συνιστά ήττα και το θεμελιώδες είναι ότι η Ρωσία έχει μια στρατηγική ήττα εδώ, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε προέλαση μπορεί να έχει τόσο υψηλό κόστος που δεν θα το έκανε ποτέ αν γνώριζε εκ των προτέρων το κόστος», δήλωσε ο Κραβίνιο.

Ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ συνεχίζοντας είπε ότι «είναι επίσης στρατηγική ήττα εάν η Ρωσία δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα με τη βία».

Η Πορτογαλία θα μπορούσε «να κλείσει τη βρύση του ρωσικού φυσικού αερίου ή πετρελαίου αύριο», καθώς η ΕΕ προσπαθεί να διαπραγματευτεί ένα ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, το οποίο είναι πιθανό να συμφωνηθεί τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε επίσης ο Κραβίνιο την Κυριακή.

«Αυτό που το καθιστά δύσκολο δεν είναι κάτι από το πολιτικό πεδίο, αλλά από το τεχνικό και οικονομικό πεδίο [επειδή] υπάρχει μια ασυμμετρία των επιπτώσεων των κυρώσεων. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, δεν θα είχε καμία δυσκολία να κλείσει αύριο τη στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου ή πετρελαίου, [αλλά] άλλες χώρες έχουν εξάρτηση, η Ουγγαρία ειδικότερα, και η Σλοβακία και η Βουλγαρία έχουν δυσκολίες» δήλωσε ο Κραβίνιο.

Μιλώντας στο Βερολίνο, ο Πορτογάλος Υπουργός εξήγησε επίσης ότι «αυτές οι χώρες [που είναι περισσότερο εξαρτημένες] ζητούν στήριξη, για μεταβατικές περιόδους και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη άλλων λύσεων, ιδίως αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου».

euractiv.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...