20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Στρατούλης: Επανέρχεται η αυτασφάλιση για τους ανέργους 55-64 ετών

Ημερομηνία:

Επανέρχεται το δικαίωμα αυτασφάλισης όλων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ ηλικίας από 55 έως 64 ετών που παραμένουν άνεργοι, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, είτε πρόκειται για πλήρη είτε για μειωμένη σύνταξη, όπως δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, στη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Προϋπόθεση να έχουν τουλάχιστον 4.500 χιλιάδες ένσημα ή 15 έτη ασφάλισης, ενώ ο εργοδότης που τους απέλυσε υποχρεούται να συμμετάσχει στο κόστος της αυτασφάλισης. Η ρύθμιση είχε ισχύσει για δύο χρόνια την περίοδο 2010-2012, ως μέτρο ανακούφισης των μεγαλύτερων σε ηλικία ανέργων που δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά αλλά ούτε και να πάρουν σύνταξη.

Ο κ. Στρατούλης δήλωσε ότι το μέτρο συμβάλλει και στον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η προηγούμενη ρύθμιση όριζε ότι ο εργοδότης  έχει την υποχρέωση να συμμετέχει στο κόστος της αυτασφάλισης με ποσοστό 50%-80%.

Για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τη δυνατότητα κάλυψης των ελλειμμάτων των ταμείων από τους «μικρούς» λογαριασμούς του ΑΚΑΓΕ, ο κ. Στρατούλης διευκρίνισε ότι «Δεν αγγίζουμε τον “κουμπαρά” των ασφαλισμένων του ΑΚΑΓΕ και δεν πρόκειται να πάρουμε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που βρίσκονται στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ (3,1 δισ. ευρώ),  τα οποία εξασφαλίζουν τις επόμενες γενιές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά την 1/1/2019».

Ο κ. Στρατούλης πρόσθεσε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε χθες, απλά, παρατείνει μέχρι 31/12/2018  τη δυνατότητα αξιοποίησης –εφόσον χρειαστεί- των δύο μικρών υπολογαριασμών του ΑΚΑΓΕ για την κάλυψη αναγκών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, που είναι ο σκοπός για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί».

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ