20.8 C
Chania
Tuesday, September 17, 2024

Στροφή Σολτς μετά το χαστούκι στις εκλογές: Λύση στην Ουκρανία με παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

Ημερομηνία:

Ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία φέρεται να προετοιμάζει ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρόκειται για ένα νέο είδος συμφωνίας «τύπου Μινσκ», το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να συμπεριλάβει και την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Το τελευταίο του «χαρτί»

Μετά τα δύο οδυνηρά εκλογικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και στην ανατολική Γερμανία, με συντριβή από ακροδεξιές και φιλορωσικές δυνάμεις, και με φόντο τα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της ύφεσης, ο Σολτς φέρεται να παίζει το «τελευταίο του χαρτί» με την Ουκρανία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ενισχύσει την εικόνα του, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, ως ο «Καγκελάριος της Ειρήνης».

Μάλιστα ο Όλαφ Σολτς, στέλνοντας ένα προμήνυμα των επιδιώξεών του, έθεσε δημόσια, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, θέμα επιστροφής των δύο πλευρών στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών. «Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε πώς θα φτάσουμε σε ειρήνη τερματίζοντας τον πόλεμο, με ταχύτερο ρυθμό», δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχει υποχρεωτικά και η Ρωσία, ενδεχομένως και ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υποστήριξε μάλιστα πως έχει συζητήσει για αυτό και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος φέρετα να έχει συμφωνήσει για την ανάγκη μια νέας ειρηνευτικής διάσκεψης με τη συμμετοχή και της Ρωσίας.

Ένα «Μινσκ 3»

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη έγκυρες κοινοβουλευτικές πηγές από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), αναφέρει πως ο Όλαφ Σολτς, σε συνεργασία με ορισμένα πιστά σε αυτόν στελέχη, όπως τον Rolf Muetzenich και τον Ralf Stegner, προετοιμάζει ένα «Μινσκ 3», ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει και την «παραχώρηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας στη Μόσχα».

Η αναφορά σε συμφωνία του Μινσκ παραπέμπει στις δύο περιβόητες προηγούμενες συμφωνίες της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία, οι οποίες ωστόσο de facto έχουν καταστεί ανενεργές. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέρει η La Repubblica είναι πως πιέσεις για ένα ειρηνευτικό σχέδιο υπάρχουν από τη μεριά των Χριστιανοδημοκρατών του CDU.

«Ο καγκελάριος θέλει να κάμψει τις αντιδράσεις της Ουκρανίας» οδηγώντας τις δύο πλευρές στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών, ανέφερε πηγή στην ιταλική εφημερίδα και ως κρίσιμο σημείο επισημαίνεται η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στο τρίτο κρατίδιο της Ανατολικής Γερμανίας, στο Βρανδεμβούργο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» προηγείται με περίπου 7% έναντι του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Το αποτέλεσμα, εκτιμάται στο δημοσίευμα, θα μπορούσε να είναι καταλυτικό για τη μοίρα της Ουκρανίας.

Ρωσία: «Δεν απορρίπτουμε εκ των προτέρων καμία πρόταση»

Ερωτηθείς για το ειρηνευτικό σχέδιο του Γερμανού καγκελάριου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε πως η Μόσχα έχει πληροφορηθεί για αυτό μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν απορρίπτει εκ των προτέρων καμία πρόταση διευθέτησης της κρίσης με διπλωματικά μέσα.

«Δεν απορρίπτουμε κανένα σχέδιο εκ των προτέρων. Πρέπει όμως να καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλάμε», είπε και σημείωσε πως η ρωσική πλευρά δεν έχει ακόμα διαπιστώσει πώς υπάρχουν πραγματικές προϋποθέσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα. «Ακούμε διάφορες δηλώσεις από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν βλέπουμε δηλώσεις για αυτό το θέμα από την χώρα που ενορχηστρώνει όλη αυτή τη διαδικασία», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

ieidiseis.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο «επίδοξος δολοφόνος» του Τραμπ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ εμφανίζεται ο...

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON | Φωτός

Η εκδήλωση "STAVROS BLUE MOON", που διοργανώθηκε από τον...

Υπερ-αδειοδότηση, υπερ-ανάπτυξη και πρωταθλητισμός στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ!

Της Βάννας Σφακιανάκη O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ)...

Κρήτη: Έπιασαν τους απατεώνες που εξαπάτησαν ηλικιωμένη με λάφυρο χιλιάδες ευρώ

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξιχνιάστηκε...