25.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Στ. Αρναουτάκης: Στα 200 εκ. ευρώ μπορεί να ανέλθουν οι ζημιές σε Χανιά και Ρέθυμνο από την πρόσφατη θεομηνία – Θα δρομολογηθεί αίτημα για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ημερομηνία:

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε, ότι, οι εκτιμώμενες καταστροφές από την πρωτόγνωρη θεομηνία μπορεί να φτάσουν τα 200 εκ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες δρομολόγησης αιτήματος χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Περιφερειάρχης στο θέμα των άμεσων ενεργειών ανέφερε, ότι, έχουν έλθει στη Περιφέρεια 12 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων άμεσων αναγκών στις καταστροφές στην ΠΕ Χανίων και αναμένονται 5 εκ. ευρώ για το Ρέθυμνο.

Επίσης αναφέρθηκε στην έγκριση των 15 εκ. ευρώ για παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ από το Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τις κατολισθήσεις, στις μελέτες του ΟΑΚ αλλά και στην άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας, και την συνεργασία Υπουργείων, Δήμων, Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, Εθελοντών κ.α. τους οποίους και ευχαρίστησε.

Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε: «Είχαμε σοβαρά προβλήματα ειδικά στα Χανιά, στο Ρέθυμνο οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες ήδη γίνεται καταγραφή από πλευράς και των υπηρεσιών των δικών μας αλλά και από 11 μηχανικούς που έχουν έρθει από το Υπουργείο Υποδομών τα πρώτα χρήματα τα 12 εκατομμύρια για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έχουν έρθει, και αναμένουμε και τα 5 εκατομμύρια για την Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.

Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μετά την καταγραφή, εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι να υποβάλουμε ολοκληρωμένο φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Υπουργείου Οικονομίας για το ταμείο φυσικών καταστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτως ώστε να δοθεί και ένα ποσό για τις ζημιές. Επίσης ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης εγκρίνει χρηματοδότηση 15 εκ. ευρώ για τον Βόρειο Οδικό Άξονα για τις κατολισθήσεις με τη διαδικασία του άρθρου 32 του 4412 του νόμου να προχωρήσουν άμεσα οι αποκαταστάσεις των καταπτώσεων ούτως ώστε μέσα στο επόμενο τρίμηνο το αργότερο και πριν την τουριστική περίοδο να είναι τα πιο σοβαρά έργα έτοιμα.

Επίσης εμείς κάνουμε τη μελέτη στη γέφυρα του Πλατανιά ως Περιφέρεια Κρήτης θεωρούμε ότι, μέχρι 15-20 του μήνα θα είναι έτοιμη η μελέτη και αμέσως θα δώσουμε σε ανάδοχο για να κατασκευάσει το έργο και να μην υπάρχουν τα προβλήματα και η ανησυχία και των κατοίκων αλλά και του τουριστικού κλάδου γιατί είναι μία περιοχή με πάρα πολλά ξενοδοχεία που πρέπει να έχουμε την καλύτερη πρόσβαση» και πρόσθεσε:

«Όπως μας ενημέρωσε ο Υπουργός την ερχόμενη εβδομάδα το αργότερο θα έρθει στην Κρήτη για να δείξει την τελική χάραξη του Βόρειου Οδικού Άξονα από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο και πάνω σε αυτή τη μελέτη που αυτή ήταν και δική μας πρόταση εξαρχής, και όχι ο κάθε εργολάβος να καταθέσει τη δική του πρόταση, αυτή ήταν η πρότασή μας να δώσουν την προσφορά πάνω σε μία λύση και όχι διαφορετική να καταθέτει ο καθένας. Περιμένουμε λοιπόν για την ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο και από ότι έχω ενημερωθεί ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα να είναι ο ίδιος Υπουργός εδώ να την παρουσιάσει».

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε επίσης ότι, «μια σειρά έργων σε όλους τους Δήμους που συνεργαζόμαστε, ειδικά για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών στους Δήμους Πλατανιά, Κισσάμου, Μυλοποτάμου, να δούμε πώς θα βρούμε χρηματοδοτήσεις ούτως ώστε να ξεκινήσουν και οι δήμοι άμεσα να δίνουν τα έργα τα οποία χρειάζεται η κάθε περιοχή. Ήδη εμείς από δικούς μας πόρους έχουμε χρηματοδοτήσει το δήμο Πλατανιά και το δήμο Αποκόρωνα με 1 εκατομμύριο περίπου ευρώ, για να μπορούν να γίνουν οι άμεσες παρεμβάσεις.

Επίσης με 2 εκατομμύρια την Περιφερειακή ενότητα Χανίων εκτός των 12 εκατομμύριων τα οποία υπάρχουν για να μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα παρεμβάσεις και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχω μία ολοκληρωμένη πρόταση από πλευράς των μηχανικών για να έχουμε τα έργα που πρέπει άμεσα όπου χρειάζεται να γίνουν οι μελέτες ή να γίνουν νέες μελέτες.

Συνολικά αυτό που βλέπουμε εμείς, οι υπηρεσίες μας, είναι ότι, οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια και μπορεί να ανέλθουν στα 200 εκ. ευρώ.

Γίνεται καταγραφή και από τους ίδιους τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών που θέλω να τους ευχαριστήσω όπως θέλω να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον Υπουργό τους Αξιωματικούς μας, τους στρατευμένους μας, τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων όπως επίσης την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία τις εθελοντικές μας οργανώσεις», και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να πούμε ότι κλείνουμε όλα τα έργα τα οποία είναι εν εξελίξει και έχουν πληρωθεί όλοι οι ανάδοχοι χωρίς να οφείλουμε κανένα ευρώ σε κανένα. Ξεκινάμε τη νέα χρονιά με αρκετά έργα τα οποία δυστυχώς δεν είχαν δημοπρατηθεί το 2017 λόγω του νόμου 4412 που άλλαξε 250 φορές.

Ωστόσο πάρα πολύ σημαντικά έργα στην οδική ασφάλεια έρχονται να ξεκινήσουν άμεσα όπως είναι τα 35 εκατομμύρια για το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης ο κόμβος στους Κουνάβους, του Αρκαλοχωρίου, ο Αγιοβασιλιώτικος δρόμος, στα Τοπόλια επίσης άλλος ένας δρόμος προς Σητεία κ.α. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα έργα μαζί με τους βιολογικούς που γίνονται συν τις εγκρίσεις που έχουνε γίνει με την ολοκλήρωση των μελετών από πλευράς της Περιφέρειας μαζί με τον ΕΣΔΑΚ και τον ΦΟΣΔΑ Πεδιάδος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η επόμενη τριετία θα βρει την Κρήτη με ένα περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» όπου θα είναι ζηλευτό για πάρα πολλές περιοχές όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης. Γιατί θα έχουν επιλυθεί τα θέματα της διαχείρισης και των στερεών και των υγρών αποβλήτων».

Ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Περιφερειάρχης στις δηλώσεις του ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «γιατί από την πρώτη μέρα επικοινώνησε μαζί μας να δηλώσει τη συμπαράστασή και όπου χρειάζεται να βοηθήσει. Επίσης πρέπει να πω ότι όλα αυτά που ανέφερα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες έχουν γίνει, άρα οφείλονται ευχαριστίες και στα αρμόδια Υπουργεία Υποδομών Ανάπτυξης, Άμυνας, Εσωτερικών, που έχει δώσει χρηματοδοτήσεις στους δήμους άμεσα για να γίνουν τα πρώτα έργα, ειδικά των αποκαταστάσεων».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ