23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις εργαζόμενες των Sprinder Stores

Ημερομηνία:

Σήμερα Παρασκευή 4/10 ώρα 8-00 μμ στο κατάστημα της SPRINDER στα Χανιά το Σωματειο ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ χανιων καλει σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις εργαζόμενες των Sprinder Stores

Εργαζόμενοι- Εργαζόμενες

Η επιχείρηση SPRINDER ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων της σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη έχει καταφύγει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Το κλείσιμο των καταστημάτων της έρχεται μετά από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας και συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της.

Κερδοφορία και ανάπτυξη που στηρίχτηκε στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τις χώρες που έκανε τις εισαγωγές και στην εξίσου άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων εδώ στην Ελλάδα ( 4ωρα, μισθοί 350 ευρώ, απλήρωτοι δουλειά, εντατικοποίηση της δουλειάς κ.λ.π.)

Η SPRINDER και η τύχη των καταστημάτων της δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας διοικητικής αστοχίας η’ της πολιτικής των τραπεζών.

Στο κλάδο του Εμπορίου είναι 10αδες οι επιχειρήσεις που έκλεισαν αφήνοντας άνεργους τους εργαζόμενους πολλούς από αυτούς χωρίς να τους καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις κλπ.

Είναι 10αδες οι επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν ως επιχειρήσεις όπως η ΝΕΟΣΕΤ, τα S.M. ALIMENTA TOP, ΦΩΚΑΣ, BENETTON, όπου οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι από 2 έως 5 μήνες, κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις έκλεισαν, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Η προσωπική περιουσία των ιδιοκτητών τους αυξάνονταν την ίδια περίοδο με γεωμετρική πρόοδο. Την ίδια ώρα που έκλειναν οι ιδιοκτήτες τους επένδυαν κεφάλαια σε άλλους τομείς που τα κεφάλαια τους είχαν μεγαλύτερες πιο σίγουρες αποδόσεις.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Από τις εξελίξεις στα SPRINDER οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και συνολικά πρέπει να διδαχτούν να βγάλουν συμπεράσματα.  Η ανάπτυξη που μας καλούν εργοδότες και αστικά κόμματα είναι η ανάπτυξη τύπου SPRINDER, τεράστια κερδοφορία στηριγμένη στην άγρια εκμετάλλευση.

Και  μετά κρίση απλήρωτη δουλειά, απολύσεις, κλείσιμο μαγαζιών επιχειρήσεων αλλά με τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες το ίδιο και ακόμα περισσότερο πλούσιους.

Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη και ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, τα αποτελέσματά της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Πολλοί εργαζόμενοι μαζί και οι εργαζόμενοι των SPRINDER θυσίασαν οικειοθελώς τα δικαιώματα τους, μισθούς, επιδόματα, απλήρωτη δουλειά κλπ., με την αυταπάτη, την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα βοηθούσαν την επιχείρηση και οι ίδιοι ίσως να μην έχαναν τη δουλειά τους.

"google ad"

Πουθενά όπου έγινε αυτό δε σώθηκαν οι επιχειρήσεις. Παντού έκλεισαν.

Μόνο οι επιχειρηματίες έχασαν λιγότερα από τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι σε αυτές της επιχειρήσεις έχασαν περισσότερα ακόμα και από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που από την αρχή είπαν όχι και απαίτησαν τα δικαιώματά τους.

To Σωματειο Ιδιωτικων Υπαλληλων χανιων είναι στο πλάι των εργαζομένων στα SPRINDER  προκειμένου να διεκδικήσουν και να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους, να πάρουν όλοι επίδομα ανεργίας, να εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ

ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ

Σωματειο ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ χανιων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...