Της Κατερίνας Παντινάκη
Οι Ουκρανοί που ζουν στην Κρήτη, λίγα 24ωρα μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα τους κινητοποιήθηκαν, οργανώθηκαν και σήκωσαν μανίκια για να βοηθήσουν.
Η πόρτα του γραφείου της οδού Δουκός Μποφόρ 4, στο Ηράκλειο, άνοιξε και ανάμεσα σε κούτες και σακούλες, τέσσερα ζευγάρια χέρια δούλευαν πυρετωδώς. Στα πρόσωπά τους ζωγραφισμένη η αγωνία για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους, ανάμεικτη με την ελπίδα πως γρήγορα ο πόλεμος θα λήξει και η αιματοχυσία θα σταματήσει εδώ.
Οι Ουκρανοί που ζουν στην Κρήτη – και αγγίζουν ίσως και τις 8.000 σε αριθμό – λίγα 24ωρα μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα τους κινητοποιήθηκαν, οργανώθηκαν και σήκωσαν μανίκια για να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν, τους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες τους.
Στο πλευρό τους στάθηκαν από τις πρώτες στιγμές άνθρωποι ανεξαρτήτως εθνικότητας αλλά και φορείς. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, που περνούν και αφήνουν μια σακούλα, μικρή ή μεγάλη, ένα πακέτο, μια κουβέρτα, φάρμακα – ό,τι μπορεί ο καθένας. Τη συγκίνησή της κατέθεσε στο Cretalive η Αντωνία Κονσάρ, περιγράφοντας τη μεγάλη αγκαλιά που έχουν ανοίξει οι Κρητικοί. Κι επειδή η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα, τη δική της σημασία έχει η στάση πολλών Ρώσων που ζουν στο Ηράκλειο και διακρίνουν το άδικο αυτού του πολέμου. Η κ.Κονσάρ μίλησε για την περίπτωση νεαρής κοπέλας που έφτασε στο Κέντρο Βοήθειας για να συνδράμει. Ρωσίδα η κοπέλα, ωστόσο έσπευσε να προσφέρει για εκείνους τους ανθρώπους που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν μπροστά σε έναν πάνοπλο εισβολέα.
Οι προσφορές των τελευταίων τριών ημερών έχουν σχεδόν κατακλύσει το γραφείο της οδού Δ.Μποφόρ που παραχώρησε ο σύζυγος της Ελένης Μαμέντοβα, προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία της συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου άμεσα η πρώτη παρτίδα να προωθηθει στην Αθήνα κι από εκεί στην Ουκρανία.
Η κ.Μαμέντοβα με τρεμάμενη φωνή εκφράζει πολλές φορές την ευγνωμοσύνη όλων των συμπατριωτών της για την ανταπόκριση που από τις πρώτες στιγμές έδειξαν οι Ηρακλειώτες. Κι αυτή ήταν μια έκπληξη, από τις ελάχιστες ευχάριστες για τους Ουκρανούς κατά τις τελευταίες ημέρες. Η ίδια περιγράφει τις δύσκολες στιγμές που ζουν οι συγγενείς της στην Ουκρανία, που αναγκάζονται να κρύβονται σε υπόγεια και καταφύγια, με ένα στρώμα στο πάτωμα και τα λιγοστά υπάρχοντά τους που κατάφεραν να μεταφέρουν, ενώ λίγοι – γυναίκες και παιδιά – τολμούν να βγουν έξω προκειμένου να απομακρυνθούν από τη χώρα.
Στην προσπάθεια αυτή, ήδη από προχθες, ο δήμος Ηρακλείου δήλωσε την έμπρακτη συμπαράστασή του. Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, ο Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου θα ανοίξει για τις προσφορές του κόσμου προς τον ουκρανικό λαό, με την ελπίδα να γεμίσει ξανά και ξανά!