Με βαθιά συγκινησιακή φόρτιση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 2 Αυγούστου 2025, στην Πλατεία 1866 των Χανίων, η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Καπετάν Ιάκωβο Κουμή (1797–1860), τον εμβληματικό ηγέτη και αγωνιστή της Κρητικής Αντίστασης από την περιοχή του Σελίνου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Χανίων, στο πλαίσιο της ανακαίνισης της ιστορικής πλατείας των ηρώων και της τοποθέτησης νέας προτομής προς τιμήν του Καπετάν Κουμή.
Η τελετή ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και την περιφερειακή σύμβουλο Κρήτης, Σοφία Μαλανδράκη. Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η φιλόλογος και ιστορικός Στέλλα Αλιγιζάκη, η οποία ανέλαβε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης. Μέσα από μία τεκμηριωμένη ιστορική προσέγγιση, ανέδειξε τη ζωή και τη δράση του Καπετάν Κουμή, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της συμβολής του στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης κατά τον 19ο αιώνα.
Ακολούθησε η επίσημη παρουσίαση της νέας προτομής του ήρωα, έργο του γλύπτη Αντώνη Παυλάκη, ο οποίος βρισκόταν παρών και μίλησε για τη διαδικασία δημιουργίας και το νόημα της καλλιτεχνικής του αποτύπωσης. Η προτομή πλέον κοσμεί την ανακαινισμένη Πλατεία 1866, πλαισιώνοντας τις υπόλοιπες μορφές που έχουν τιμηθεί για τη συμβολή τους στους αγώνες της Κρήτης.
Συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρέμβαση του απογόνου του ήρωα, Γεώργιου Κουμή, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση και ανάδειξη του μνημείου.
Η τελετή κορυφώθηκε με την κατάθεση λουλουδιών από παιδιά–απογόνους του Καπετάν Κουμή, πλαισιωμένη από ριζίτικα τραγούδια αφιερωμένα στον τιμώμενο ήρωα. Τα τραγούδια αποδόθηκαν από τοπικές ριζίτικες ομάδες του Σελίνου, προσδίδοντας έναν γνήσιο και αυθεντικό κρητικό χαρακτήρα στην ατμόσφαιρα.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η επικοινωνιολόγος και δημοσιογράφος Έλια Κουμή, η οποία μετέφερε στο κοινό το διαχρονικό μήνυμα της ιστορικής μνήμης και τη σημασία της διατήρησής της στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Η μαζική συμμετοχή πολιτών, τοπικών αρχών, συλλόγων και απογόνων του Καπετάν Κουμή κατέδειξε την ανάγκη διαρκούς επαφής με την ιστορική μνήμη και την απόδοση τιμής σε εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του τόπου.
Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.
Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.
Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:
- Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
- Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.
Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.
Σας ευχαριστούμε θερμά.



