23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συγκινητική προσφορά στο Δήμο Ανωγείων από την κόρη του Στάνλεϊ Μός ενός από τους απαγωγείς του Κραϊπε

Ημερομηνία:

Μια συγκινητική προσφορά έκανε πριν μερικές μέρες στον Δήμο Ανωγείων  η κυρία Γκαμπριέλα Μπούλο , η οποία δεν είναι άλλη από την κόρη του λοχαγού Ουίλιαμ Στάνλει Μος, που πολέμησε στην διάρκεια της Κατοχής μαζί με τους Ανωγειανούς, με σημαντικότερες στιγμές του την συμμετοχή στο σαμποτάζ της Δαμάστας και στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε.

Η κ.Μπούλοκ μετά την επίσκεψη της στο χωριό μας προσέφερε 2.300 ευρώ τα οποία θέλησε η ίδια να τα διανείμει ο Δήμος ως υποτροφίες σε αριστούχους μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου Ανωγείων. Μια κίνηση που δείχνει τον σεβασμό των απογόνων των ανθρώπων που πολέμησαν στην Κρήτη και ειδικά στα Ανώγεια προς τους συμπολεμιστές Ανωγειανούς !

Ο Δήμαρχος Ανωγείων κ.Καλλέργης αναφερόμενος στην κίνηση αυτή της κόρης του Στάνλει Μος σημείωσε:

«Τον Μάϊο του 2014 σε μια επίσκεψη της στα Ανώγεια, η κόρη του  Άγγλου λοχαγού Ουίλιαμ Στάνλεϋ Μός, κυρία Gabriela Bullockπρόσφερε στο Δήμο μας χρηματικό ποσό 2.300€ για υποτροφίες στους αριστούχους μαθητές του Δημοτικού – Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων στη μνήμη του πατέρα της ο οποίος πολέμησε μαζί με τους Ανωγειανούς αντάρτες το 1944 το φασισμό και τους Ναζί  Γερμανούς κατακτητές.

Ο Λοχαγός Ουϊλιαμ  Στάνλεϋ Μος ήρθε στην Κρήτη τον Απρίλιο του 1944 με τον Πάτρικ Λη Φέρμορ και συμμετείχε στην απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού φον Κραϊπε με τον οποίο πέρασε από τα Ανώγεια και φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή .

Στη συνέχεια υπήρξε υπεύθυνος της Αγγλικής συμμαχικής  αποστολής στην Περιοχή του Ψηλορείτη και με έδρα τα Ανώγεια και τα Πετραδολάκια έδρασε ενάντια στους Γερμανούς.

stanlei
Αριστερά ο Στάνλεϊ Μος και δεξιά ο Πάτρικ Λη Φέρμορ ντυμένοι με γερμανικές στολές, λίγο πριν από την απαγωγή του Κράιπε

Οργάνωσε και εκτέλεσε με τους συνεργάτες του και τους Ανωγειανούς Αντάρτες το σαμποτάζ της Δαμάστας στις 8 Αυγούστου του 1944 και συμμετείχε μέχρι τέλους στον Αγώνα ενάντια στον ναζισμό.

Στο όνομα αυτής της συνεργασίας και στη μνήμη του, η κόρη του έκανε αυτή την προσφορά στο Δήμο Ανωγείων ο οποίος κατένειμε τα ποσά προς τα σχολεία σύμφωνα με τη θέληση της και την ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την χειρονομία της.

Η ίδια θα βρίσκεται πάλι στην Κρήτη το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και θα έχουμε την χαρά να την ευχαριστήσουμε και πάλι από κοντά.»

anogi.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...