Στο εδώλιο οι δύο ψαράδες που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση – Παράσταση πολιτικής αγωγής από τη Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη και τα παιδιά του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ – Τι λέει το κατηγορητήριο
Με μια λιτή αλλά φορτισμένη ανάρτηση, η Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη, χήρα του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη, επανέφερε στο προσκήνιο τη δικαστική διερεύνηση για τον θάνατο του συζύγου της. Ανήμερα της εκκίνησης της δίκης, δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα παλαιότερο άρθρο του Βαλυράκη από τον Απρίλιο του 2018, συνοδεύοντάς το με τα λόγια:
«Εις αύριον τα σπουδαία (όπως ανέφερε ο Πλούταρχος κάποτε). Αύριο η απαρχή μίας μεγάλης δίκης. Δολοφονία Σήφη Βαλυράκη στην Ερέτρια. Η Αρχή της Δικαίωσης.»
Η δήλωση αυτή δεν αποτελεί απλώς μια προσωπική εξομολόγηση πένθους, αλλά ταυτόχρονα ένα δημόσιο αίτημα δικαίωσης και απόδοσης ευθυνών για μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Η δίκη μετά από τρεις αναβολές – Παρόντες οι κατηγορούμενοι, παρούσα και η οικογένεια του θύματος
Η δίκη για τον θάνατο του πρώην υπουργού ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου 2025, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, έπειτα από τρεις αλλεπάλληλες αναβολές. Στο εδώλιο κάθισαν δύο ψαράδες από την Ερέτρια, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, από κοινού.
Η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη – η σύζυγός του και τα δύο παιδιά του – δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, με τη νομική εκπροσώπηση της δικηγόρου Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε:
«Ζητούμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και πιστεύουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη δικαστική διαδικασία.»
Αντίθετα, οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, επιμένοντας στην αθωότητά τους. Ο πρώτος εκ των δύο υποστήριξε:
«Είμαι ψαράς από παιδί, από τα οκτώ μου χρόνια βρίσκομαι στη θάλασσα. Αυτή είναι η δουλειά μου, δεν έχω πειράξει ποτέ κανέναν.»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αδερφός του, δήλωσε:
«Είμαστε αθώοι, βρισκόμασταν σπίτι μας για φαγητό, έχουμε μάρτυρες.»
Το κατηγορητήριο: Λογομαχία, επικίνδυνοι ελιγμοί και θανατηφόρο χτύπημα
Η υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στις 24 Ιανουαρίου 2021, στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας, από την πρώτη στιγμή προκάλεσε έντονα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην υπουργός, αφού είχε βγει με το φουσκωτό του σκάφος «ΜΙΝΑ» για ψαροντούφεκο, φέρεται να ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με τους δύο ψαράδες που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος τους.
Όπως περιγράφεται στη δικογραφία:
«Ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό σας γύρωθεν του φουσκωτού του σκάφους, διαπληκτιστήκατε μαζί του και στη συνέχεια, με τη χρήση ενός ξύλινου κονταριού, τον πλήξατε στο άνω μέρος του σώματός του τουλάχιστον 2-3 φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα.»
Η περιγραφή συνεχίζεται με τη βαριά κατηγορία της εγκατάλειψης του θύματος:
«Μόλις αντιληφθήκατε ότι ο Ιωσήφ Βαλυράκης έπεσε στη θάλασσα χτυπώντας στην προπέλα των εν κινήσει σκαφών, απομακρυνθήκατε από το σημείο, εγκαταλείποντάς τον αβοήθητο και χωρίς να παράσχετε οποιαδήποτε πληροφορία, καίτοι καλώς γνωρίζατε ότι αναζητείτο από τις λιμενικές Αρχές, παρεμποδίζοντας οποιαδήποτε έγκαιρη σωστική ενέργεια.»
Η πολιτική και ανθρώπινη διάσταση της δίκης – Το βάρος της αλήθειας και της μνήμης
Ο Σήφης Βαλυράκης, μαχητής της δημοκρατίας, πολιτικός κρατούμενος της χούντας, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία της μεταπολίτευσης. Ο θάνατός του, υπό αδιευκρίνιστες για καιρό συνθήκες, άνοιξε ένα εθνικό τραύμα που η ελληνική δικαιοσύνη καλείται σήμερα να επουλώσει.
Η παρούσα δίκη δεν είναι απλώς μια ακόμη ποινική υπόθεση. Είναι μια μάχη για την αλήθεια, τη δικαίωση και τον σεβασμό στη μνήμη ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στον δημόσιο βίο, ακόμα και με προσωπικό κόστος.
Η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη δηλώνει παρούσα και αμετακίνητη στο αίτημα να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Από την άλλη πλευρά, οι κατηγορούμενοι αρνούνται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή.
Ακολουθεί το άρθρο του Σήφη Βαλυράκη το οποίο μοιράστηκε η Μίνα Παπαθεωδόρου – Βαλυράκη:
Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες απειλές, νέες προκλήσεις και νέα ζητήματα. Η περιοχή μας ανακατατάσσεται, μπαίνουν άλλα πιεστικά δεδομένα, τα Εθνικά μας Θέματα, οι δανειστές, η μειωμένη κυριαρχία, τα δημοσιονομικά και θεσμικά ελλείμματα, το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος, η ανάγκη για παραγωγικές θέσεις εργασίας, η ύφεση, η φτώχεια. Η Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται σε πολιορκία. Ο Περσέας καλείται να αναμετρηθεί ξανά με την Μέδουσα. Είναι απολύτως αναγκαία η Εθνική Συνεννόηση. Να ξεπεράσουμε το εγώ, να επιστρατεύσουμε το εμείς. Να ξανακερδίσουμε με νέους αγώνες και θυσίες την πατρίδα μας.



