Με πρώτη προτεραιότητα την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της απέναντι στους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς, στους οποίους άμεσα πρόκειται ν’ αρχίσει να αποπληρώνει τα οφειλόμενα από την περσινή τους παραγωγή, ύψους 8 εκατ. ευρώ, πιάνει δουλειά η νέα διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου, Χρήστος Ρώσσιος.
Στόχος της νέας διοίκησης της ΕΒΖ, είναι να πείσει τους παραγωγούς να μείνουν στη καλλιέργεια αλλά και να σπείρουν τεύτλα για το διάστημα που ακόμη το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Στόχος είναι να σπαρθούν φέτος, στις περιοχές όπου οι θερμοκρασίες ακόμη το επιτρέπουν, έως και 70.000 στρέμματα τεύτλων το ελάχιστο, για να λειτουργήσουν φέτος τα ζαχαρουργεία σε Πλατύ και Ορεστιάδα. Μέχρι σήμερα, έχουν σπαρθεί 53.000 στρέμματα.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας, σε σημερινή του ανακοίνωση, επισημαίνει πως «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τη λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και συνεχίζει να εργάζεται στην κατεύθυνση στήριξης της βιωσιμότητας της βιομηχανίας, αλλά και των τευτλοκαλλιεργητών που την τροφοδοτούν με πρώτη ύλη».
Σύμφωνα με το υπουργείο, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ θα είναι πολύ σύντομα σε θέση να ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των παραγωγών, ενώ προς την κατεύθυνση εξυγίανσης της ΕΒΖ, έχει διαμορφωθεί πλαίσιο συμφωνίας με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, βάσει του οποίου το χρέος της επιχείρησης θα περιοριστεί στο 1/3 του σημερινού. Στόχος του υπουργείου, είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της βιομηχανίας, να στηριχθεί η εξυγίανση, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή της, όπως και η λειτουργία των εργοστασίων, με ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας και αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών για την Κεντρική Μακεδονία, Παύλος Μπογιαννίδης, επισήμανε πως «ο στόχος των 70.000 στρεμμάτων, είναι μεν δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά όχι και ακατόρθωτο» και πρόσθεσε λέγοντας ότι «εφόσον η διοίκηση εγγυάται ότι οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί θα αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητα στις πληρωμές για το 2016, δεν αποκλείεται να πειστούν οι καλλιεργητές – και το αδύνατον να γίνει δυνατόν».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπογιαννίδης θα συνοδέψει αύριο τη διοίκηση της εταιρείας στο πρώτο της ραντεβού με παραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας στη Πτολεμαΐδα (19.00), ενώ το Σάββατο αντίστοιχη συνάντηση θα γίνει στον Έβρο και την Κυριακή στα Κερδύλλια. «Θα τους πούμε ότι τα πράγματα στη βιομηχανία αλλάζουν, ότι έχει εξασφαλιστεί η μείωση των χρεών της εταιρείας κατά το 1/3 (στα 50 εκατ.), ότι άμεσα θα αρχίσει η πληρωμή των χρωστούμενων της περυσινής χρονιάς, καθώς έχουν εξασφαλιστεί τα 2/3 από τα 8 εκατ. που τους οφείλονται», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος.
Υπογραμμίζεται, ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που συγκροτήθηκε σήμερα σε σώμα, απαρτίζεται από τους: Χρήστο Ρώσσιο, γεωπόνο και υποψήφιο βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης με το ΣΥΡΙΖΑ. Παντελή Μάνη, στέλεχος του Χρηματιστηρίου Αθηνών που αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος, Χρήστο Βογιατζή οικονομολόγο- φοροτεχνικό, Αντώνη Χατζηδιαμαντή οικονομολόγο και πρώην δήμαρχο Λήμνου, Γεράσιμο Τσιαπάρα τραπεζικό και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Γαβριήλ Κερμανίδη νομικό και Πέτρο Γάτσο πρώην στελέχος της ΑΤΕ και μέλος προηγούμενων διοικήσεων της ΕΒΖ.
Στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ο κ. Ρώσσιος επισήμανε ότι η νέα διοίκηση της ΕΒΖ συμπλέει με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με το μέλλον της βιομηχανίας και το σχέδιο της πιστώτριας, ενώ για την πώληση των εργοστασίων στη Σερβία, ο ίδιος σημείωσε πως «πρώτη επιδίωξη είναι η αξιοποίηση των εργοστασίων στην Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις των παραγωγών, ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ, είπε ότι θα καταβληθεί έντονη προσπάθεια για να καταβληθούν απ’ τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ενώ τόνισε ότι στόχος της διοίκησης της ΕΒΖ, είναι να υπογραφούν την επόμενη εβδομάδα οι νέες συμβάσεις με τους παραγωγούς για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, έχοντας ως στόχο, με την αύξηση του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης, να μπούνε στην τευτλοκαλλιέργεια μέχρι και 150.000 στρέμματα.