20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συζήτηση για τις πολλές διαστάσεις του τουριστικού φαινομένου το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στη Rosa Nera

Ημερομηνία:

Το Σάββατο 23 Νοέμβρη στις 8 μ.μ. η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ) Ρεθύμνου σε συνεργασία με τη συνέλευση της Rosa Nera οργανώνουν συζήτηση για τον τουρισμό στον χώρο της κατάληψης με αφορμή την παρουσίαση του Ημερολογίου των Εργαζομένων 2020 της ΕΣΕ.

Το Ημερολόγιο των Εργαζομένων για το 2020 που περιέχει κείμενα με θέμα τον τουρισμό που επιδιώκουν να εμπλουτίσουν τη θεωρητική μας φαρέτρα απέναντι σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο, αφιερώνοντας δυο κείμενα για το Ρέθυμνο, μιας και από τις τέσσερις πόλεις που προς το παρόν έχει τοπικές η ΕΣΕ, το Ρέθυμνο έχει προσανατολίσει πλήρως την οικονομία του προς τον τουρισμό. Παράλληλα το ημερολόγιο διανθίζεται από γελοιογραφίες με την υπογραφή του Κλεάνθη (σχέδιο) και του Λεωνίδα (σενάριο). Τα έσοδα του ημερολογίου ενισχύουν το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ Αθήνας.

Αναλυτικότερα τα περιεχόμενα των κειμένων:

– “Η έλευση του μαζικού τουρισμού στην Ελλάδα: μια ταξική προσέγγιση”: αφηγείται το πώς ήρθε το φαινόμενο στη χώρα ως προϊόν κρατικού σχεδιασμού την περίοδο της Χούντας, καταλήγοντας ότι η οργάνωση των εργατών και των εργατριών είναι η μόνη που μπορεί να μπλοκάρει την τουριστική βιομηχανία.

– “Η ιστορική εξέλιξη των διακοπών μέσα από τους αγώνες της εργατικής τάξης”: κάνει μια ιστορική αναδρομή των διακοπών από την αρχαιότητα μέχρι και την εξασφάλιση των πληρωμένων διακοπών ως παράπλευρη εξέλιξη των διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος.

– “Όλοι έχουμε δικαίωμα να βγάλουμε τον καρκίνο σε μια εξωτική παραλία”: αποτελεί μετάφραση από βιβλίο των εκδόσεων Antipersona (Ισπανία) που παρουσιάζει την αντίφαση μεταξύ του αποίκου-τουρίστα και του εργάτη.

– “Συνθήκες εργασίας στον τουρισμό” παρουσιάζονται εν συντομία οι συνθήκες γαλέρας που εξασφαλίζει για τους εργάτες και τις εργάτριες η πιο προσοδοφόρα βιομηχανία της χώρας.

– Ο πίνακας “Ανθρώπινες απώλειες στη ‘βαριά’ βιομηχανία του τουρισμού” παρουσιάζει τα θύματα της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων της Ολυμπιάδας, που έδωσε ώθηση στον τουρισμό. – “Δεν απαιτούμε μόνο ψωμί αλλά και τριαντάφυλλα”: περιλαμβάνει λίγα λόγια για τα λεγόμενα εργατικά “ατυχήματα”.

– “Ρέθυμνο: Η κατασκευή ενός τουριστικού προορισμού”: αποτελεί προϊόν μιας μικρής ιστορικής έρευνας που δείχνει το παράδειγμα μιας μικρής πόλης που αλλάζει προσανατολισμό στην οικονομία της ως προϊόν σκληρού προγραμματισμού της δημοτικής αρχής και παρά τις επιθυμίες των κατοίκων της.

– “Το πρόβλημα της στέγης λόγω της τουριστικοποίησης: Δεδομένα και σκέψεις με αφορμή την περίπτωση του Ρεθύμνου”: επιδιώκει να προσεγγίζει αυτό το μείζον πρόβλημα που υποβιβάζει τη ζωή των εργατών και των εργατριών.

– “Ο πλάτανος”: διήγημα της πρωτοεμφανιζόμενης Πένυς Λόη που δείχνει τι συμβαίνει σε ένα χωριό που γίνεται τουριστικό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...