23.8 C
Chania
Monday, June 17, 2024

Συζητήσεις στο 8ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης Χανίων

Ημερομηνία:

Το 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου στο Παρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ανοιχτές συζητήσεις:Το Σάββατο στις 29 Ιουνίου στις 19:00 θα υπάρχει ανοιχτή συζήτηση με θέμα: “Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά – ίσα δικαιώματα στους μετανάστες” με ομιλητές τους/τις:

– Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Δημοτικός σύμβουλος Αθήνας

– Ελευθερία Κήλη, τμήμα δικαιωμάτων δικηγορικού συλλόγου Χανίων

– Εκπρόσωπος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Χανίων

– Εκπρόσωπος των Σύριων προσφύγων στα Χανιά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια άκρως ρατσιστική απόφαση αφαίρεσε το δικαίωμα στην ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων της λιτότητας και του ρατσισμού.Αυτή η επίθεση είναι άρρηκτα δεμένη με τις επιχειρήσεις σκούπα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την FRONTEX, τις δολοφονικές επιθέσεις των νεοναζί της Χρυσής Αυγής με την απροκάλυπτη συνεργασίας της ΕΛΑΣ. Πρόκειται για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της λαϊκή οργής από τη χρεοκοπία της πολιτικής της λιτότητας για να μετατρέψουν τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους.

Παράλληλα,όμως,φουντώνει και η αντίσταση με τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργατών γης στη Μανωλάδα, τις κινητοποιήσεις κατά των στρατοπέδων συγκέντρωσης και στήριξης του δικαιώματος στην ιθαγένεια για τα παιδιά και βέβαια με τις πολυάριθμες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε γειτονιές και εργασιακούς χώρους.

Ελάτε να συζητήσουμε για το πώς θα δυναμώσουμε το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα για να βάλουμε τέλος στο ρατσισμό και τη απειλή του φασισμού!

Την Κυριακή στις 30 Ιουνίου στις 19:00 θα υπάρχει ανοιχτή συζήτηση με θέμα: “Η πάλη ενάντια στους νεοναζί τον καιρό των μνημονίων” με ομιλητές τους:

  • Στρατής Μπουρνάζος, “Ενθέματα Αυγής”, Ιστορικός
  • Θανάσης Καμπαγιάννης, Δικηγόρος, Μέλος ΚΕΕΡΦΑ
  • Γιώργος Φραγκιουδάκης, πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Νομού Χανίων
  • Μέλος της αντιφασιστικής κίνησης της ΕΛΜΕ Χανίων

«Η Χρυσή Αυγή συνδυάζει τα εξής μοναδικά –για την ιστορία της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς– ποιοτικά χαρακτηριστικά: α) είναι νεοναζιστική, β) έχει εγκληματική δράση συμμορίας, β) διαθέτει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και αυξανόμενη απήχηση. Ο συνδυασμός των τριών αυτών χαρακτηριστικών κάνει την παρουσία και τη δράση της εξαιρετικά επικίνδυνη.
Η εκτόξευση της Χρυσής Αυγής, πατώντας σε ένα προϋπάρχον ιδεολογικό και νοοτροπικό υπόβαθρο, διάχυτο στην ελληνική κοινωνία (ρατσισμός, ακραίος εθνικισμός, σεξισμός, ομοφοβία, αντισημιτισμός, ξενοφοβία), αποτελεί γέννημα της κρίσης και της μνημονιακής διαχείρισής της: η πλήρης ανυποληψία του πολιτικού συστήματος (βλ. σκάνδαλο
Siemens, λίστα Λαγκάρντ), η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η φτωχοποίηση και η ανεργία, η ανασφάλεια που παράγει η ισοπέδωση των βιοτικών προοπτικών των ανθρώπων (σε συνδυασμό με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης [λ.χ. Ξένιος Δίας], την ακροδεξιοποίηση της ΝΔ και τη θεωρία των “δύο άκρων”) δημιουργούν το πρόσφορο έδαφος για την άνοδο της Χρυσής Αυγής.
Η αντιφασιστική πάλη αποτελεί επείγον πολιτικό καθήκον: η ύπαρξη και δράση της Χρυσής Αυγής δεν απειλεί μόνο τους μετανάστες και τους “διαφορετικούς”, αλλά τον πολιτισμό, την κοινωνία, τη δημοκρατία.»

Ενότητα-Αντισταση-Αλληλεγγύη, μονόδρομος ενάντια στη κρίση τους

Κοινωνικά Κινήματα, Αντιρατσιστικές Οργανώσεις, Σωματεία, Συλλογοι, Αντιρατσιστες/τριες

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Τα κύρια σημεία του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής

Περίπου 80 χώρες συμφώνησαν σήμερα στην Ελβετία στην «Σύνοδο Κουρφής/Διεθνή...

Κουρταλιώτικο φαράγγι: Αναστάτωση με νεαρό που λίγο έλειψε να πνιγεί

Σε κίνδυνο βρέθηκε την Κυριακή νεαρός που βούτηξε στα...