14.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Συζητήσεις 9ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ

Ημερομηνία:

Τα τελευταία χρόνια ο χρόνος έχει επιταχυνθεί στη λεκάνη της μεσογείου. Το μικρό τούτο κομμάτι του πλανήτη έχει ξαναποκτήσει αυτό που πάντοτε το χαρακτήριζε. Ένταση στο πολιτικό γίγνεσθαι, συνύπαρξη αλλά και διαχωρισμό πλήθους λαών ,θρησκειών και πολιτισμών και συγχρόνως την ετοιμότητα των λαών να αντιστέκονται και να αγωνίζονται.   Η Ευρώπη φρούριο και οι πολιτικές κλειστών συνόρων, γεμίζουν τη μεσόγειο με πνιγμένους πρόσφυγες και τα όνειρά τους για αξιοπρεπή ζωή. Συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία και οι νεκροί πρόσφυγες αγγίζουν τα νούμερα του β΄ παγκοσμίου πολέμου. Τα χημικά του πολέμου αφού πουλήθηκαν από δυτικές κυβερνήσεις, χρησιμοποιήθηκαν από αυταρχικούς ηγετίσκους και σκότωσαν αθώα παιδιά, θα πεταχτούν «υδρολημμένα» στο βυθό της θάλασσας.

Η κρίση στο νότο της Ευρώπης μας βυθίζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση και γίνεται το άρμα για την πιο νεοφιλελεύθερη επίθεση σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που γνώρισε ο πλανήτης από την εποχή των δικτατοριών της λατινικής Αμερικής. Η ιστορία ωστόσο μας έχει διδάξει ότι πάντα μπορεί να μας εκπλήξει.

Η αραβική άνοιξη έριξε σα χάρτινους πύργους καθεστώτα που φάνταζαν ατρόμητα. Ο Δεκέμβριος του 2008, η εξέγερση στην Τουρκία ταρακούνησαν συθέμελα ολόκληρο τον πλανήτη. Οι κοινωνικοί αγώνες σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα διατηρούν λάμψεις αισιοδοξίας στο σκοτάδι που μας περιβάλλει. Η αλληλεγγύη μας επιτρέπει να επιβιώνουμε σαν κοινωνίες και να μη βυθιστούμε στη φρίκη του φασισμού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το φετινό αντιρατσιστικό φεστιβάλ, έχει σα  θεματική τη marenostrum, τη θάλασσά μας. Στις 28 και 29 Ιούνη στο πάρκο ειρήνης και φιλίας των λαών στα Χανιά,   σε ένα δημόσιο χώρο και χωρίς αποκλεισμούς, θα βρεθούμε για ένατη συνεχή χρονιά να προβάλλουμε στο παρόν τον κόσμο που ονειρευόμαστε, να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε και να συζητήσουμε για την πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

Το Σάββατο 28/06, στις 19.00 θα μιλήσουμε για τη θάλασσά μας που έγινε υγρός τάφος προσφύγων και χημικών.  Θα μιλήσουμε για τη μηχανή του πολέμου, που σε καιρούς άγριας λιτότητας και κρίσης δεν πτοείται, αντίθετα οι δαπάνες αμυντικού εξοπλισμού είναι στην κορυφή

της χρηματοδότησης των κρατών. Η παραγωγή και πώληση όπλων μαζικής καταστροφής καλά κρατεί, ενώ οι βάσεις θανάτου συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Όποιος όμως ετοιμάζει πόλεμο, να αναμένει και πρόσφυγες. Θα μιλήσουμε λοιπόν για το ελλαδικό και διεθνές δίκαιο όσον αφορά τους πρόσφυγες. Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στην καρδιά των πολιτικών απέναντι στους πρόσφυγες. Θα μιλήσουμε για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μας θυμίζουν ένα άρρωστο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας, ενώ η ελεύθερη μετακίνηση του ανθρώπου τον 21ο αιώνα αμφισβητείται και τιμωρείται. Θα ενημερωθούμε από το συντονιστικό κατά των χημικών για το που βαδίζει η διαδικασία ρίψης των χημικών του πολέμου στη μεσόγειο και ποιο είναι το χρονικό της δράσης του.

Την Κυριακή 29/6 ο τίτλος της κεντρικής συζήτησης είναι ¨Κοινωνικά αγαθά-αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα, οργανώνοντας τις αντιστάσεις μας¨. Θα συζητήσουμε για το πώς τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα μας και οι ελευθερίες μας μετατράπηκαν σε είδη πολυτελείας σε μια εποχή που η κυβερνώντες εξουσιάζουν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και θωρακίζουν το κράτος με ένα νέου τύπου δίκαιο, πλήρως άδικο. Σε αύτη τη δύσκολη περίοδο όμως, που τα δικαιώματα μας τσακίζονται, εμείς επιλέγουμε να συζητήσουμε για τους ελπιδοφόρους αγώνες, για τις δημιουργικές αντιστάσεις. Θα κουβεντιάσουμε για την κατάρρευση του δημόσιου σχολείου, τις απολύσεις εκπαιδευτικών, τις περικοπές κονδυλίων και τις αυταρχικές μεθόδους (βλέπε επιστράτευση), καθώς και την ποινικοποίηση των αγώνων. Θα ενημερωθούμε για  τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Αγωνίστρια από Ισπανία, εκδότρια και μέλος του Podemos, θα μας μεταφέρει την εικόνα από την άλλη μεριά της μεσογείου αναζητώντας ομοιότητες αλλά δυνατότητες δικτύωσης των αντιστάσεων. Και τέλος δε θα μπορούσε να λείπει από τη κουβέντα μας ο αγώνας-σύμβολο που δίνουν οι απολυμένες καθαρίστριες από το υπουργείο οικονομικών. Αγώνας ανυποχώρητος και σκληρός, που μας δείχνει για άλλη μια φορά πως η επίθεση στην εργασία συνοδεύεται σχεδόν πάντα από άγρια καταστολή και ξεπουλημένα δικαστήρια. Μια απολυμένη καθαρίστρια λοιπόν θα είναι κοντά μας για να μας μεταφέρει το χρονικό του αγώνα.

Να είμαστε όλοι εκεί

Για μία θάλασσα που μας ενώνει και όχι ένα τάφο που μας χωρίζει

Για μια θάλασσα ελευθερίας, αξιοπρέπειας και δημιουργίας

και όχι πολέμου, εκμετάλλευσης και φτώχιας

 9ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης Χανίων
28 και 29 Ιούνη, Πάρκο ειρήνης και φιλίας των λαών, Χανιά

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...