21.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Συζητείται σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Νότη Μαριά για την προστασία των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης

Ημερομηνία:

Συζητείται σήμερα Παρασκευή  η επίκαιρη ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Τομεάρχη Οικονομικών, Βουλευτή Ηρακλείου και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος  ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Νότης Μαριάς με θέμα την προστασία των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Ως γνωστό η παραγωγή ελαιολάδου εφέτος στη Κρήτη είναι μειωμένη κατά 80% λόγω του γνωστού προβλήματος της ακαρπίας  ενώ η χαμηλή τιμή του προϊόντος ανά λίτρο (περίπου μόλις 2,50 ευρώ ανά λίτρο)  οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία τους ελαιοπαραγωγούς.

Η χαμηλή τιμή οφείλεται σε μονάδες τυποποίησης που εισάγοντας ελαιόλαδο από την Ισπανία σε τιμές από 2,20 – 2,70 ευρώ το λίτρο,  εν συνεχεία παρανόμως εμφιαλώνουν το προϊόν ως κρητικό ελαιόλαδο και μάλιστα ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Επιπλέον η εισαγωγή ακατάλληλου ελαιολάδου από χώρες της ΕΕ, η παράνομη ελληνοποίηση του και ο μη δειγματοληπτικός έλεγχος,  οδηγούν  σε αθέμιτο ανταγωνισμό κατά των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης. Τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης (βιβλία εσόδων – εξόδων, στρεμματικός φόρος, αύξηση ασφαλίστρων από ΟΓΑ και ΕΛΓΑ,  φορολόγηση  με 13% του καθαρού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ κ.α.).

Η κατάσταση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο λόγω της απαράδεκτης πρότασης του ΟΟΣΑ για την ανάμειξη του ελαιολάδου με σπορέλαια την οποία προωθεί για εφαρμογή η ελληνική κυβέρνηση, μετά από απαίτηση της τρόικας.

Επειδή το ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται παγκοσμίως άριστης ποιότητας και το οικονομικό όφελος για τη χώρα μας είναι μεγάλο ερωτάσθε κ. Υπουργέ

1)         Εάν θα προχωρήσετε τελικά στην υιοθέτηση και εφαρμογή της απαράδεκτης πρότασης του ΟΟΣΑ για ανάμειξη του ελαιολάδου με σπορέλαια  και ποια  μέτρα προτίθεστε να λάβετε και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος προκειμένου να σταματήσει η εισαγωγή  στην Κρήτη ακατάλληλου ελαιολάδου από χώρες της ΕΕ και η παράνομη ελληνοποίηση του.

2)         Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την ενίσχυση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης που πλήττονται από την ακαρπία.

 Ο Ερωτών  Βουλευτής
Νότης Μαριάς»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ