Τέσσερα άτομα με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια θα είναι οι πρώτοι ασθενείς που θα συνδεθούν σε συκώτια χοίρων στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής που ενέκρινε για πρώτη φορά η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Η δοκιμή θεωρείται σημαντικό βήμα για τις λεγόμενες ξενομεταμοσχεύσεις, τη χρήση μοσχευμάτων από ζώα που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε τα μην απορρίπτονται τα όργανά τους από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ένας κλινικά νεκρός άνδρας στις ΗΠΑ έγινε το 2023 ο πρώτος που συνδέθηκε με ήπαρ χοίρου, μια εξωσωματική μέθοδος στην οποία το αίμα διοχετεύεται σε μια περίπλοκη συσκευή που κρατά το ξένο όργανο ζωντανό.
Τα αποτελέσματα κρίθηκαν ικανοποιητικά και η προσπάθεια περνά τώρα σε νέα φάση, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία eGenesis, η οποία εκτρέφει τους γενετικά τροποποιημένους χοίρους.

Ήπαρ από γενετικά τροποποιημένο χοίρου σε ειδικό κιβώτιο μεταφοράς μοσχευμάτων (eGenesis)
Περίπου 35.000 Αμερικανοί νοσηλεύονται κάθε χρόνο με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, η οποία είναι θανατηφόρα έως και στο 50% των περιπτώσεων. Πολλοί πεθαίνουν πριν βρεθεί μόσχευμα, άλλοι είναι υπερβολικά αδύναμοι για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.
Στη δοκιμή που προγραμματίζεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες θα συμμετάσχουν τέσσερις ασθενείς 10 έως 70 ετών, οι οποίοι θα παραμείνουν συνδεδεμένοι με το ξένο όργανο για περίπου 72 ώρες.
Στην καλύτερη περίπτωση, η μέθοδος θα τους κρατήσει ζωντανούς μέχρι να επουλωθεί το δικό τους ήπαρ.
Αν τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η δοκιμή θα επεκταθεί αργότερα σε ακόμα 16 ασθενείς.
Μια άλλη εταιρεία, η αμερικανική United Therapeutics, έχει λάβει άδεια από την FDΑ για πειραματικές μεταμοσχεύσεις νεφρών από χοίρους.
Περίπου 6 ασθενείς στις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν λάβει μέχρι σήμερα μοσχεύματα καρδιάς ή νεφρού από χοίρους. Οι περισσότεροι βρίσκονταν σε τελικό στάδιο και επέζησαν μόνο για λίγες εβδομάδες.