Η προσφυγή κατατίθεται σε μία περίοδο που η τρόικα καλεί σε νέες αλλαγές στο εργασιακό πεδίο και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Η συνομοσπονδία καταγγέλλει την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη βίαιη μείωση των αποδοχών και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, μία ακόμη καταδίκη των αντεργατικών μνημονιακών μέτρων, που θεωρεί ότι θα υπάρξει και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντική πολιτική σημασία και θα επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις.
Ανθρώπινα δικαιώματα και ανεργία
Υπενθυμίζεται πως ήδη από τα τέλη του 2013 ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς είχε στηλιτεύσει της πρακτικές της τρόικας καταγγέλλοντας πως «παρέλειψε» τα ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε πολλά από τα προγράμματα βοήθειας που εφάρμοσε σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν έλαβε πρόνοιες για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων.
Η συνομοσπονδία θεωρεί πως μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις προσφυγές της ΓΣΕΕ στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη και την πλήρη συμπαράταξη της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων, η ΓΣΕΕ, εκτός από την προσφυγή της στους μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, εξετάζει τις προϋποθέσεις για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί νέα διάσκεψη των νομικών της με διακεκριμένους νομικούς από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, η οποία θα γίνει σύντομα στην Αθήνα.