14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Συμβιβασμό Ελλάδας – Βερολίνου βλέπουν οι οικονομολόγοι

Ημερομηνία:

Συμβιβασμό Βερολίνου με την ελληνική κυβέρνηση βλέπουν Γερμανοί οικονομολόγοι αλλά και διεθνείς αναλυτές, που εκτιμούν ότι οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση της λιτότητας και αναδιαπραγμάτευση του χρέους μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος και να δώσουν λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα, παρά τις φωνές που υποστηρίζουν το αντίθετο.

Ψυχραιμία στη Γερμανία

Με ψυχραιμία αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές στην νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις ελληνικές εκλογές, προφανώς διότι κάθε άλλο αποτέλεσμα θα αποτελούσε έκπληξη, γράφει η σημερινή Deutsche Welle. Γερμανοί οικονομολόγοι που μιλούν στην ελληνική έκδοση της Deutsche Welle βλέπουν συμβιβασμό Ελλάδας – Γερμανίας.

Σχεδόν όλοι οι ειδικοί στην Γερμανία εκτιμούν πάντως ότι ελληνική κυβέρνηση και πιστωτές θα συμφωνήσουν μετά από διαπραγματεύσεις και θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρεται στο άρθρο της Deutsche Welle, που σημειώνει πως ένα «Grexit» θα οδηγούσε το πιθανότερο σε πτώχευση του ελληνικού δημοσίου και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων με τις επιπτώσεις να αγγίζουν ωστόσο και για τους πιστωτές.

«Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να διαγραφούν όλες οι πιστώσεις, περίπου 250 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα. Στη Γερμανία η Αγκελα Μέρκελ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους ψηφοφόρους της, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχυόταν το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Και οι διεθνείς πιστωτές δεν επιθυμούν τέτοιου είδους εξελίξεις», δηλώνει ο οικονομολόγος Γιόργκ Κρέμερ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank θεωρεί ότι ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να έχει τη μορφή επιμήκυνσης της αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων. Όμοια άποψη έχει και ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου Τόμας Στράουμπχαρ, ο οποίος τονίζει ότι μόνο με λιτότητα και περικοπές η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση:.«Κύριο χαρακτηριστικό στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι από την μια η λιτότητα, από την άλλη όμως η ανάπτυξη. Μόνο με ένα συνδυασμό νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής μπορούμε να φθάσουμε μακροπρόθεσμα σε μια λύση», λέει.

Η λιτότητα απέτυχε

Την αποτυχία της λιτότητας και των περικοπών ως λύση για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους περιγράφει και ο οικονομικός αναλυτής Ρόμπερτ Πέστον σε άρθρο του στο BBC, στο οποίο εξηγεί γιατί οι αγορές δεν πανικοβάλονται από τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα

Όπως σημειώνει ο Βρετανός οικονομολόγος «η χώρα βρισκόταν ήδη σε ύφεση μετά τη διεθνή οικονομική κρίση του 2008, αλλά από το 2010 και χάρη κυρίως στην επιβεβλημένη από τις Βρυξέλλες λιτότητα αυτή συρρικνώθηκε περισσότερο και έφτασε στο 19% του ΑΕΠ». Αναλύοντας την πορεία του χρέους δε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λιτότητα τελικά απέτυχε.

Η κατάρρευση της οικονομίας είναι αυτή που έχει κάνει τη ζημιά εκτιμά ο αναλυτής του BBC και προσθέτει: «Και παρόλο που η Ελλάδα ξαναμπήκε από πέρυσι σε φάση ανάπτυξης, με τον τρέχοντα ρυθμό να είναι στο 1,6% (κάτι που μπορεί να μην διατηρηθεί βέβαια), το μειώσει το εθνικό χρέος της, τόσο ώστε να μπορέσει να το διαχειριστεί, θα χρειαστεί περισσότερο από μία ολόκληρη γενιά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι παράξενο που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας τον τερματισμό της λιτότητας και την αναδιάρθρωση του χρέους, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των εθνικών εκλογών. «Πρόκειται για ένα καθαρό μήνυμα του ελληνικού λαού στις Βρυξέλλες, ή μάλλον καλύτερα στις Βερολίνο, μιας και η Γερμανία είναι η μεγάλη χώρα της ευρωζώνης και η πιο προσηλωμένη στην οικονομική ορθοδοξία που ορίζει πως δεν υπάρχει κανένα κέρδος χωρίς τον πόνο της λιτότητας».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι αγορές δεν πανικοβάλονται από τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ ο αναλυτής δίνει μία αμφιλεγόμενη απάντηση υποστηρίζοντας πως υπάρχει μόνο μία «ελαφρώς απίθανη εξήγηση πως οι επενδύτες πιστεύουν ότι η ευρωζώνη μπορεί τελικά να γίνει πιο δυνατή χωρίς την Ελλάδα, αρκεί μόνο να μην ακολουθήσει την έξοδο και μια μεγάλη χώρα». Ωστόσο, κατά τον Βρετανό αναλυτή, «είναι πιο πιθανό ότι θα επικρατήσει η λογική και το Βερολίνο θα επιβάλλει κυρώσεις σε μια ενδεχόμενη εκτεταμένη αναδιάρθρωση του μεγάλου ελληνικού χρέους. Και εδώ πρέπει να επισημάνουμε το εξής σημαντικό: εκτός Γερμανίας δεν υπήρχε σχεδόν κανένας οικονομολόγος ή κεντρικός τραπεζίτης που να πίστευε ότι η προηγούμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επρόκειτο να είναι αποτελεσματική. Ετσι, απλά ίσως, μετά και τις κολοσσιαίες προσπάθειες που έχουν κάνει οι Έλληνες και ως ένα βαθμό τις άνευ αντικρίσματος οικονομικές θυσίες, η Γερμανία καταλάβει και συμφωνήσει σε μια διάσωση που θα επιτρέψει στη χώρα να έχει μια ευκαιρία να παλέψει με αξιώσεις να βγει από τα κολοσσιαία της χρέη».

Μια καλή ιδέα

«Οι τρελοί Αριστεροί της Ελλάδας έχουν μια καλή ιδέα», είναι ο τίτλος άρθρου στο Bloomberg που αναφέρεται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή χρέους μέσω μια ευρωπαϊκής διάσκεψης και το οποίο σημειώνει πως η Γερμανία πρέπει πλέον να το σκεφτεί σοβαρά και να συναινέσει.

Το Bloomberg υπενθυμίζει πως ο Τσίπρας έχει ζητήσει εδώ και καιρό την πραγματοποίηση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος στην οποία οι ηγέτες της θα πρέπει να αναθεωρήσουν το μέγεθος του χρέους της Ελλάδας και των άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Σε αντίθεση με το υπόλοιπο πρόγραμμα του κόμματος, αυτή η ιδέα έχει νόημα», γράφει το άρθρο.

Το πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι παρά τις περικοπές δαπανών και την ταυτόχρονη αύξηση φόρων, ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και άλλες χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, ακόμη και η Γαλλία) θα είναι σε θέση να θέσει τους δείκτες του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ κάτω από τα μέγιστα επιτρεπτά όρια της Ευρωζώνης – ήτοι, στο 60% στο άμεσο μέλλον.

Και καταλήγει: «Η συγχώρεση χρέους συνδεδεμένη με την προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει. Σε ορισμένες χώρες το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους υπερβαίνει το 10% των κρατικών δαπανών. Μερικά από αυτά τα χρήματα θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν να για βρουν κάποιοι άνθρωποι εργασία. Τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης και η ταχύτερη ανάπτυξη θα καταστήσει ευκολότερο στις υπερχρεωμένες χώρες να καταβάλουν τις υπολειπόμενες υποχρεώσεις τους. Να γιατί, υπό τις παρούσες συνθήκες, το πραγματικό κόστος της ελάφρυνσης του χρέους θα ήταν χαμηλό για τους πιστωτές και αρνητικό σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιπλέον θα υπάρξουν και άλλα οφέλη. Διευκολύνοντας την ταλαιπωρία των Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων, θα αποκατασταθεί η λαϊκή υποστήριξη στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Η Γερμανία, ως βασικό μέρος του έργου, θα έχει να κερδίσει πολλά από κάτι τέτοιο. Αν συνεχίσει να αρνείται την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αυτό ενδέχεται να προκαλέσει οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους. Για όλους αυτούς του λόγους η Γερμανία θα πρέπει να το ξανασκεφτεί».

Δεν βλέπει κούρεμα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στην γερμανική δημόσια τηλεόραση (ARD) ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν βλέπει την αναγκαιότητα για ένα κούρεμα και χαρακτήρισε «φλυαρία» τα σενάρια περί Grexit.

Σημειώνεται ότι σε εκτενές άρθρο της την Τρίτη, η εφημερίδα Wall Street Journal, τονίζει ότι «υπάρχει χάσμα μεταξύ του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα και των Ευρωπαίων πιστωτών της χώρας» και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επανέρχονται τα σενάρια περί ενός ενδεχόμενου «Grexit».

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμμείνει σε διαπραγματεύσεις για «κούρεμα», ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι κατά την άποψή του «δεν υπάρχει ανάγκη δράσης» για το ελληνικό χρέος. Ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους «δεν βρίσκεται στο ραντάρ της Κομισιόν. Ούτε υπάρχει πλειοψηφία στην ευρωζώνη προς αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν χρειάζεται προς το παρόν τουλάχιστον ένα κούρεμα, διότι η αποπληρωμή των πιστώσεων έχει επιμηκυνθεί μέχρι το 2020 και τα επιτόκια έχουν μειωθεί», λέει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ωστόσο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποκλείει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Πρόκειται περισσότερο για φλυαρία παρά για ανάλυση στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ