Κοινά μέτωπα και συμμαχίες κόντρα στην σκληρή, νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΔΝΤ για τα εργασιακά επιχειρεί να χτίσει ο Αλέξης Τσίπρας, με το βλέμμα στραμμένο ήδη στη δύσκολη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ο πρωθυπουργός έβαλε τα εργασιακά στο πρώτο πλάνο της ατζέντας της χθεσινής συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στους βιομηχάνους, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, για «γόνιμο διάλογο» με στόχο τη βελτίωση και την αποκατάσταση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων.
Οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης
Στόχος της κυβέρνησης σ’ αυτή την επιχείρηση είναι να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις, να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός και να επιτευχθεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων» ήταν η πρώτη, θετική απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρόεδρος της Κομισιόν επαναβεβαίωσε και τη θέση του υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων «στο πλαίσιο των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών και του ILO (Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας)».
ΣΕΒ: Όχι στις ομαδικές απολύσεις
Θετικές είναι, κατά τις πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, και οι τοποθετήσεις των κοινωνικών εταίρων και εργοδοτικών φορέων (ΓΕΣΕΒΕ, ΣΕΤΕ), ενώ σε ό,τι αφορά τον ΣΕΒ το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος των βιομηχάνων Θεόδωρος Φέσσας στην χθεσινή του ομιλία:
«Oι ομαδικές απολύσεις και το lock out δεν είναι λύση και σίγουρα δεν είναι στην ατζέντα του ΣΕΒ», είπε, προσθέτοντας: «Τα κεντρικά ζητήματα με τα οποία πρέπει επιτέλους να ασχοληθούμε, είναι το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, η εκτεταμένη αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να «εξάρει τη στάση του Προεδρείου του ΣΕΒ κατά την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό». Διότι, όπως είπε στους βιομηχάνους, «συνδράματε και εσείς ώστε να επιτευχθεί ένας σημαντικός στόχος: να μη μειωθούν εκ νέου οι κύριες συντάξεις κατά την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος».
Μέτωπο κόντρα στο ΔΝΤ
Οι γέφυρες αυτές, τόσο με τους εργοδότες και τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και με τον «ήπιο» ευρωπαϊκό άξονα θεωρούνται από το Μαξίμου ως το μεγάλο, και βασικό όπλο, στη μάχη που θα δοθεί το φθινόπωρο με το ΔΝΤ αλλά και με «τους συμμάχους του στην Ευρώπη και την Ελλάδα», όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα εργασιακά.
Και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλες τις, ευρωπαϊκές και διεθνείς, ευκαιρίες το επόμενο διάστημα για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτές τις γέφυρες και συμμαχίες, με βασικό άξονα το μήνυμα που έστειλε και χθες από τον ΣΕΒ:
Ότι «η μονομερής και ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, σε τελευταία ανάλυση είναι αντιπαραγωγική, καθώς λειτουργεί εις βάρος, όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και της ίδιας της παραγωγικότητας της εργασίας».