15.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Συμφωνία Τσακαλώτου – δανειστών για τις επιχειρήσεις – Άδειασμα Τσίπρα

Ημερομηνία:

Την εκτίμηση ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων έκανε αρμόδια κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση του σημερινού γύρου διαπραγματεύσεων.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή υποστήριζε νωρίτερα ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Προβλέπεται επιπλεόν, να συγκροτηθεί σώμα αξιολογητών φερεγγυότητας, έργο των οποίων θα είναι να κρίνουν αν οι επιχειρήσεις μπορούν να χαρακτηριστούν βιώσιμες ή όχι.

Οι αξιολογητες θα παραδίδουν το πόρισμά τους σε επιτροπή που θα συγκροτείται από τους πιστωτές των επιχειρήσεων, ενώ στην επιτροπή αυτή θα υπάρχει εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου ή ακόμη και των ασφαλιστικών ταμείων σε περίπτωση οφειλών είτε προς την εφορία είτε προς τα Ταμεία.

Έργο της επιτροπής θα είναι να καταλήξει σε μια ρύθμιση, ενώ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε κκυβερνητικός παράγοντας, η όλη διαδικασία θα επικυρώνεται από δικαστή.

Η εμπλοκή στον ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρήσεων

Οι εκπρόσωποι των θεσμών απέρριψαν, ως φαίνεται, πλήρως την ελληνική πρόταση ακόμη και για μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό. Όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους είναι μη βιώσιμες και είναι προτιμότερο να κλείσουν αντί να διευκολύνονται, τονίζουν.

Επίσης και στο θέμα των αδήλωτων εισοδημάτων οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, απορρίπτοντας την ελληνική πρόταση για την επιβολή κύριων φόρων εισοδήματος, προσαυξήσεων και προστίμων που θα φθάνουν το πολύ μέχρι και το 80% των εισοδημάτων που δηλώνονται και απαιτούν να επιβάλλονται πολύ υψηλά ποσοστά προσαυξήσεων που μαζί με τους αναλογούντες φόρους θα φθάνουν ακόμη και στο 120% των αποκρυβέντων εισοδημάτων.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες μέρες από το βήμα της ΔΕΘ είχε εξαγγείλει την άμεση προώθηση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων. Η στάση των εκπροσώπων των δανειστών ανατρέπει το σχεδιασμό της κυβέρνησης, αφού είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθεί να αναβάλει την κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή.

thepressproject.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Υπάρχει μαύρο πολιτικό χρήμα στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η...

Χανιά: Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, λίγο πριν τον αποκλεισμό του Αεροδρομίου | Φωτός+Βίντεο

Σε τροχιά κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους εισέρχονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι...

Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs

H πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Aνάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕBRD), χτυπάει...