22.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών δημοσιογράφων στα Χανιά με πολλά ερωτηματικά

Ημερομηνία:

Με επίσκεψη στην μαρτυρική Κάντανο ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνάντηση – συζήτηση Ελλήνων και Γερμανών δημοσιογράφων περί της ελληνικής κρίσης. Η συγκεκριμένη διήμερη συνάντηση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε και πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Στη συνάντηση συζήτησαν περί μιντιακών στερεοτύπων και προσπάθησαν δια του διαλόγου να οικοδομηθεί μία «κοινή θέση» μέσω της συνεργασίας Γερμανών και Ελλήνων δημοσιογράφων σε σχέση με το ζήτημα της οικονομικής κρίσης. Μία θέση, μακριά, όπως είπαν, από «στρεβλώσεις», «λαϊκισμούς» και «εθνικιστικά παραληρήματα» .

Πάντως, η συγκεκριμένη συνάντηση έχει προξενήσει το ενδιαφέρον και εκ μέρους συλλόγων και φορέων που ασχολούνται με τις γερμανικές αποζημιώσεις αφού θεωρούν ότι εντάσσεται στα πλαίσια μίας ευρύτερης καμπάνιας σύσφιξης των ελληνογερμανικών σχέσεων με στόχο την ακύρωση τελικά του αιτήματος των γερμανικών αποζημιώσεων. Γι’ αυτό άλλωστε επιλέχθηκε να ολοκληρωθεί η συνάντηση με επίσκεψη στη μαρτυρική Κάντανο.

Παρόμοιες συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών δημοσιογράφων έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, μεταξύ αυτών και ένα εργαστήριο για νέους δημοσιογράφους από Ελλάδα και Γερμανία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 2012.

Εκείνο είχε διοργανωθεί κατευθείαν από τη Γερμανική πρεσβεία , και είχε στο επίκεντρό του – όπως και η συνάντηση που πραγματοποιείται στα Χανιά – τις Ελληνογερμανικές σχέσεις σε καιρούς κρίσης.

Το βέβαιο είναι ότι την ίδια στιγμή που η Γερμανία επιμένει στην εφαρμογή ενός ακραίου προγράμματος λιτότητας και παραμένει ανυποχώρητη στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ταυτόχρονα και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία «έκρηξη φιλίας» εκ μέρους της που στις περισσότερες φορές δεν είναι καθόλου αθώα.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα διοργανώθηκε αποστολή δημοσιογράφων από την Ελλάδα για να καλύψουν την υπογραφή του Σύμφωνου για το Ίδρυμα Ελληνογερμανικής Νεολαίας, ενώ ξεκινά η λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον με αποστολή, μεταξύ άλλων, την επαναδιαπραγμάτευση του ιστορικού παρελθόντος.

Ταυτόχρονα, για συνεχή 5η χρονιά στο Ηράκλειο αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί η Ελληνογερμανική Συνέλευση με σκοπό τη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών περιφερειών. Επικεφαλής από γερμανικής πλευράς είναι ο γνωστός κ. Φούχτελ. Να σημειώσουμε, ότι το ερωτηματολόγιο Φούχτελ που προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις, προέκυψε από την 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας το 2013.

Όλα αυτά, δημιουργούν ερωτήματα και για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου με την παρουσία τόσο του Περιφερειάρχη Κρήτης όσο και των δημάρχων Πλατανιά και Αποκορώνου.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στο δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν αναφέρεται η ώρα της επίσκεψης στην μαρτυρική Κάντανο. Ίσως, για να μην υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στο UCLA: Επίθεση της Αστυνομίας σε χιλιάδες διαδηλωτές με πλαστικές σφαίρες | Ζωντανή μετάδοση

Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονται στο campus του Πανεπιστημίου της...

O Μαζωνάκης τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein

Σε ρυθμούς Rammstein μπαίνει το ελληνικό κοινό, καθώς στο τέλος του...

Παζάρι Μεγάλης Παρασκευής στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά σας προσκαλεί και φέτος, τη Μεγάλη...