21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Συνάντηση Ερντογάν-Σολτς στην Άγκυρα – “Κοινή προσπάθεια για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία”

Ημερομηνία:

Μετά τον ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η Τουρκία συνεχίζει το διπλωματικό “άνοιγμα”, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποδέχεται τον Όλαφ Σολτς στην Άγκυρα, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συζήτησή τους, ο Τούρκος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, με πρωταρχικό μέλημα την κατάπαυση του πυρός.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως “χρειάζεται να συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες και όσον αφορά στη λήψη μέτρων για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συμφωνήσαμε να τις εντείνουμε με στόχο μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για μία νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών”. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Τουρκία παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία με τρόπο που “οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν μπόρεσαν”, παρά τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει υποστήριξη στο Κίεβο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει πιθανή αγορά περισσότερων ρωσικών όπλων, δεδομένης της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, και η Άγκυρα θα αποφασίσει αφότου δει ποιες συνθήκες θα προκύψουν.

Παράλληλα στάθηκε και στους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε μέσα στο 2021, τονίζοντας δε το πόσο “σημαντικός εταίρος” είναι η Γερμανία “σε εισαγωγές και εξαγωγές”, ενώ αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα στον τουριστικό τομέα της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε πως “συμφωνούμε απόλυτα ότι η βίαιη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να καταδικαστεί. Θέλουμε να δούμε μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό”.

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος ξεκαθάρισε πως τόσο η Τουρκία όσο και η Γερμανία έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία με όπλα και ευχαρίστησε την Άγκυρα που έκλεισε τον Βόσπορο.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ γερμανικής και της τουρκικής πολιτικής, τονίζοντας πως ορισμένες φορές οι ενέργειες της Τουρκίας δημιουργούν προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, όπως και στο “κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

“Πιστεύω ότι έχουμε επιτύχει μια μικρή βελτίωση εκεί και ελπίζω ότι θα βρούμε μια αμοιβαία επωφελή λύση σε αυτές τις διαφορές”, κατέληξε.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...