30.8 C
Chania
Monday, June 17, 2024

Συνάντηση, κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, με αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν

Ημερομηνία:

Χθες, 26 Νοεμβρίου και ώρα 11.00, στην αίθουσα 168 του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Χρ. Μαρκογιαννάκης συναντήθηκε, όπως είχε προγραμματισθεί, με μέλη του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του  Αζερμπαϊτζάν.Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, με προεξάρχον το ζήτημα της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, καθώς τόσο η απόφαση όδευσης του μεγαλύτερου μέρους του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline) μέσω της Ελλάδας, όσο και η εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την αζερική κρατική ενεργειακή εταιρεία SOCAR έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, συμβάλλοντας στη στρατηγική εμβάθυνση των αμοιβαίων δεσμών εμπιστοσύνης.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης, εκπροσωπώντας το προεδρείο της Βουλής, τόνισε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για περαιτέρω διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας, των κατασκευών, της πράσινης ανάπτυξης και της πληροφορικής, ιδιαίτερα εν όψει της ανάληψης από το Μπακού των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2015, που αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας από την Ελλάδα προς τη φίλη χώρα, με δεδομένη την άκρως επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Αντιπρόεδρος επεσήμανε εμφατικά ότι η Ελλάδα στηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με την Ε.Ε., σεβόμενη παράλληλα τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του Αζερμπαϊτζάν. Στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας των διμερών επαφών, ζήτησε την ενεργότερη στήριξη των Αζέρων στα εθνικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα ζητήματα, όπως είναι αυτό της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, το κυπριακό και η ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ., ιδιαίτερα σε διεθνείς  οργανισμούς, στους οποίους η Ελλάδα δεν είναι μέλος, όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.

Κλείνοντας, ο κ. Μαρκογιαννάκης υπογράμμισε πως, δεδομένου ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν αναπτύσσονται ραγδαία σε όλα τα επίπεδα, η αλληλογνωριμία και η ανταλλαγή απόψεων και στον κοινοβουλευτικό τομέα συμπληρώνει μια ήδη εντατικοποιημένη και εποικοδομητική συνεργασία, συμβάλλοντας στην καλύτερη δυνατή προώθηση της αλληλοκατανόησης των δύο λαών και συνεπικουρώντας καθοριστικά την αναπτυξιακή τροχιά των δύο χωρών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ηχηρό χαστούκι των ευρωεκλογών

Του Νότη Μαριά *  Τεράστιους πολιτικούς τριγμούς σε Ελλάδα και...

Παρουσιάζεται στα Χανιά για πρώτη φορά, το ιστορικό δοκίμιο του Ν. Γλυνιά

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν για πρώτη φορά στα Χανιά το ιστορικό δοκίμιο του...

ΩΔΗ ΣΤΟ ΜΙΧΕΛΙΔΟΠΑΠΑ

Της Ιωάννας Σφακιανάκη 17 Ιουνίου 1771 Ημέρα μνήμης για όλους τους...

Ο σοφός λαός και η τρικυμία στα χείλη

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Πάντοτε ενοχλούμαι όταν ακούω πολιτικούς ή δημοσιολογούντες...