Home ΤΟΠΙΚΑ Συνάντηση πολιτών στην πλατεία του χωριού Κοντομαρί για τη διαμόρφωση συλλογικών απαντήσεων στα φαινόμενα βίας και τραμπουκισμού

Συνάντηση πολιτών στην πλατεία του χωριού Κοντομαρί για τη διαμόρφωση συλλογικών απαντήσεων στα φαινόμενα βίας και τραμπουκισμού

Συνάντηση πολιτών στην πλατεία του χωριού Κοντομαρί για τη διαμόρφωση συλλογικών απαντήσεων στα φαινόμενα βίας και τραμπουκισμού

Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου και ώρα 11:30π.μ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοντομαρί στη πλατεία του χωριού, η οποία θα περιλαμβάνει τρία μέρη:

  1. Εισαγωγή από εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντομαρί και συνεργαζόμενων με το σύλλογο ατόμων,
  2. Επιστημονική ομιλία από κοινωνιολόγο – ψυχολόγο,
  3. Ανοιχτή συζήτηση για την προσέγγιση συλλογικών μεθόδων απάντησης στα φαινόμενα βίας.

Αναλυτικότερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντομαρί αναφέρει τα εξής:

“Στο παρελθόν οι μικρές μας κοινωνίες, μόλις είκοσι χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων, ήταν πλούσιες σε συναισθήματα και μυρωδιές. Οι γηγενείς αλληλεπιδρούσαν καθημερινά και συνδιαλέγονταν σε καφενεία, πλατείες, σε ταβέρνες και στα μπαλκόνια των σπιτιών.

Σήμερα, οι συνήθειες αλλάζουν μέρα με τη μέρα, τα χωριά παρακμάζουν και οι τελευταίοι χώροι ψυχαγωγίας και συνάθροισης κλείνουν. Η επικοινωνία και η αλληλοβοήθεια δεν είναι τα βασικά μας εργαλεία πλέον, ενώ οι τόποι μας γεμίζουν από εκκωφαντική ησυχία, μοναξιά και πολλές φορές από φόβο.

Εστιάζοντας περισσότερο στις μικρές μας κοινωνίες, μόλις είκοσι χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων συναντάμε επεισόδια εκφοβισμών, πράξεις επιθετικότητας και ακραίων συμπεριφορών κάθε μορφής, γεγονότα στα οποία δεν υπάρχει συλλογική αντίδραση αλλά ούτε και μια ομόφωνα γενναία απάντηση των φορέων της εκάστοτε περιοχής για τον περιορισμό τους.

Η έλλειψη εναντίωσης, προκύπτει από το φόβο της εξάπλωσης της εξουσιαστικής συμπεριφοράς και σε αλλά άτομα μέσω απειλών αλλά και από την ίδια την αποξένωση των χωριανών μεταξύ τους. Όμως, οι συγκεκριμένοι αργοί ρυθμοί αντίδρασης όλων μας, ενισχύουν το ηθικό των θυτών, με αποτέλεσμα μετά από βίαια χτυπήματα και από επιθέσεις, όχι μόνο να μην σταματούν αλλά επιπρόσθετα δυναμώνουν και εμμένουν στο να προκαλούν. Ο χρόνος άλλωστε τα σβήνει όλα στο διάβα του ή μήπως όχι;

Κρίνουμε, επομένως απαραίτητο και ηθικό να απαντήσουμε σε αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες με το ήθος και την αξιοπρέπεια μας, με ένα συλλογικό τρόπο. Επιπλέον, πιστεύουμε πως θα ήταν σημαντική, μια συνάντηση όλων των αρμόδιων φορέων της ευρύτερης περιοχής για να συζητήσουμε ουσιαστικά πάνω στο ζήτημα της βίας, λόγω της επιβολής του «δυνατού» ή κυρίως λόγω διακρίσεων εις βάρος κοινωνικών ομάδων εντός της κοινότητας. Η συνεδρίαση για ένα μείζων κοινωνικό θέμα, θα λάβει χώρα για πρώτη φορά έξω από το αστικό κέντρο των Χανίων. Εκεί, όλες οι Συλλογικότητες, οι Σχολικές Κοινότητες, τα Τοπικά Συμβούλια, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι Δημοτικές παρατάξεις, οι Ιερείς αλλά και κάθε συνάνθρωπος μας, είναι αναγκαίο να στηρίξουν με την παρουσία τους τη συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και συζήτησης.

Όπως προαναφέρθηκε σε προηγούμενο κείμενο μας, η απάντηση μας σε περιπτώσεις βίας θα είναι ηχηρή και με συνέπεια στο χρόνο. Η συγκριμένη πρωτοβουλία έχει ως στόχο όχι μόνο μια πρώτη ανοιχτή συνάντηση των φορέων και των συλλογικοτήτων από το Νομό Χανίων αλλά και μια προσπάθεια ώστε να συντονίσουμε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για το πως τελικά μπορούμε, οι μικρές κοινωνίες, να απαντάμε στον εκφοβισμό, τις επιθέσεις και στις κάθε είδους διακρίσεις, με ομαδικό και αλληλέγγυο τρόπο.

Αγωνιζόμαστε για να διαφυλάξουμε τα μεγαλύτερα εφόδια των κοινωνιών μας όπως, την αγάπη για το συνάνθρωπο, την έμπρακτη αλληλεγγύη και την ομαδικότητα, νικώντας τη μοναξιά, τη σιωπή και το φόβο.

Οι φωνές μας δεν θα σωπάσουν, κανένας μόνος, καμία μόνη θα ουρλιάζουν.”

Previous article Σε Χανιά και Ρέθυμνο η Υπουργός Πολιτισμού
Next article Ντόρα Μπακογιάννη: Τι δώρο έστειλε στην Εμινέ Ερντογάν
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.